Papa Franjo: Žene koje su pretrpjele zlostavljanje nisu izgubile svoje dostojanstvo

Papa Franjo je u svom obraćanju u nedjelju osudio nasilje u porodici i nad ženama kao nešto ,,skoro sotonsko”, u jednom od njegovih najoštrijih izlaganja na tu temu dosad.

Poglavar Katoličke crkve je izgovorio te riječi tokom programa emitovanog na italijanskoj mreži TG5 u nedjelju.

Razgovarao je sa četiri osobe s teškim životnim pričama, uključujući i osobu koja je preživjela nasilje u porodici. Izrazio je svoje žaljenje i tugu što se ,,veoma veliki broj žena suočava sa zlostavljanjem u svojim domovima”.

– Problem je u tome što je za mene to gotovo sotonistički jer se na taj način zlostavlja osoba koja se ne može braniti, koja može samo pokušati blokirati udarce. To je ponižavajuće, veoma ponižavajuće – naglasio je papa Franjo.

Razgovarao je sa ženom po imenu Giovanna koja je rekla da je pobjegla iz nasilnog doma sa svoje četvero djece.

Papa je dodao da žene koje su pretrpjele zlostavljanje nisu izgubile svoje dostojanstvo.

Od početka pandemije koronavirusa, papa Franjo je dao nekoliko komentara o zlostavljanju u porodici.

Incidenti zlostavljanja su se povećali u brojnim zemljama, jer mnogi ljudi ostaju zarobljeni sa svojim zlostavljačima tokom karantene.

Prema izvještaju UN-a koji je obuhvatio 13 zemalja, polovina ispitanih žena rekla je da je doživjela neki oblik nasilja od početka pandemije.

U Italiji, policijski podaci objavljeni prošlog mjeseca izvještavaju o nekih 90 pojedinačnih slučajeva zlostavljanja koji se događaju svakog dana nad ženama – 62 posto od toga su bili slučajevi nasilja u porodici. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *