Papa Franjo ruskom patrijarhu: Brate, ne možemo koristiti jezik politike!

Papa Franjo poručio je u nedavnom razgovoru za talijanske medije čelniku Ruske pravoslavne crkve, patrijarhu Kirilu, da ne postane “Putinov ministrant” na oltaru, poslavši tako oštru poruku vjerskom lideru u Rusiji zbog njegovih stavova o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma”, rekao je Papa talijanskom dnevniku Corriere della Sera u intervjuu objavljenom ove sedmice.

“Prvih 20 minuta čitao mi je, s karticom u ruci, sva opravdanja za rat”, prepričao je vjerski poglavar i dodao:

“Slušao sam i rekao mu: Ne razumijem ništa o ovome. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike nego Isusov”.

Patrijarh se ne može transformirati u Putinovog ministranta, naglasio je Papa.

On je također rekao da je video poziv s Kirilom održan 16. marta te da su se i on i patrijarh dogovorili odgoditi planirani sastanak 14. juna u Jeruzalemu.

“Bio bi to naš drugi susret licem u lice, i nema veze s ratom. Ali sada se i on složio: stanimo, to bi mogao biti dvosmislen signal”, pojasnio je Franjo.

Patrijarh Kiril je u martu rekao da je sukob u Ukrajini produžetak sukoba temeljne kulture između šireg ruskog svijeta i zapadnih liberalnih vrijednosti, što je ilustrirano primjerom gay parade.

Stručnjaci kažu da Kirilovi komentari nude važan uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka Ruskom Carstvu, u kojem pravoslavna religija igra ključnu ulogu.

Tokom marta je Ruska pravoslavna crkva u Amsterdamu objavila da prekida veze s patrijarhom, pridružujući se sve većem broju svećenika i crkava koji napuštaju Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *