Papa Franjo poslao donaciju za migrante u Bosni i Hercegovini

Povodom Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji se obilježava 27. septembra, papa Franjo je odlučio preko Apostolske nuncijature u BiH uputiti konkretni znak podrške i bliskosti migrantima koji trenutno žive u nekoliko kampova u BiH.

U saopćenju za javnost iz Apostolske nuncijature u Sarajevu se napominje kako je tokom 2019. kroz BiH prošlo oko 30.000 osoba te da je u međuvremenu “balkanska ruta” preko BiH postala glavna dionica za migrante prije ulaska u Evropsku uniju.

“Papa će svojom donacijom podržati uspostavu dvije službe za prihvat i koordinaciju aktivnosti u tranzicijskim centrima Ušivak (kod Sarajeva) i Sedra (kod Bihaća), gdje su smještene porodice i maloljetnici bez pratnje”, stoji u saopćenju u kojemu se napominje da će donacija omogućiti dobavljanje odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane, piše Nedjelja.ba.

Raspodjela pomoći povjerena je katoličkim humanitarnim organizacijama koje djeluju na terenu: Caritasu BiH, Talijanskom Caritasu, Ipsia-Acliu te Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. (klix)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *