Panonika: Izvršena dezinfekcija dna i plaža drugog jezera(video)

Danas je na lokalitetu Panonike izvršena dezinekcija od strane JP Veterinarska stanica Tuzla. Naime, dezinfekcija je izvršena na plaži drugog jezera, a također dezinfikovana je i jezerska školjka.

Shodno dinamici punjenja ostala dva jezera, izvršiće se dezinfekcija prostora školjki i plaža ostala dva jezera i slapova. Prema odlukama Kriznog štaba FBiH i TK, u cilju sprječavanja pojave i eventualnog prenošenja korona virusa, kompleks Panonskih jezera sa svim ugostiteljskim i rekreativnim sadržajima (restoran, ljetne bašte, dječiji park Vrtić, otvoreni fitness centar, šetališta) ostaje zatvoren za posjete i u narednom periodu.

Obzirom na procedure i vremenski okvir od minimalno mjeseca dana, koji je potreban za punjenje, filtriranje i dobijanje certifikata o ispravnosti jezerske vode, JKP Pannonica doo Tuzla je tokom marta i aprila završilo sve pripreme objekata za početak punjenja jezera tehnološkom i slanom vodom.

U srijedu 29. aprila 2020.godine, drugo jezero Panonike se počinje puniti tehnološkom vodom iz cjevovoda transportnog sistema Rudnika soli Tuzla, a dan ranije će se izvršiti dezinfekcija jezerske školjke i pripadajućih plaža drugog jezera od strane JP Veterinarska stanica Tuzla.

Proces dezinfekcije jezerske vode se kontinuirano vrši sa 100% gasnim hlorom koji obezbjeđuje stalno prisustvo 0,2-0,4 mg/l dezinfikacionog sredstva uz salinitet vode od 35-40 grama soli u litri vode. Iako nemamo potvrdu za to, smatramo da slana dezinficirana voda u Panonskim jezerima ne može biti medij u kojem može opstati virus.

Kako navode iz JKP Pannonica doo Tuzla, “ostaje nada da će se u narednom periodu epideiološka situacija u našoj državi poboljšati, da će turizam i ugostiteljstvo početi raditi uz primjenu svih preventivnih mjera, i da ćemo ipak imati toplo ljeto i ljetnu sezonu na Panonskim jezerima, pa makar to bilo i u julu i avgustu”.

https://www.facebook.com/PanonikaTuzlaBiH/videos/582250479144805/

Podijeli

3 0 komentara

 1. Volio bih čuti infektologa koji Ce reci idite kupajte se nema problema.ali sta god Laze bez mene ko domina

  • Koji debilizam Maida Porobića. Kaže svaki kupač će imati odgovarajući prostor u jezerima 8 m2 po jednom kupaču. Pa on misli raja će cupkati u mjestu, a kao virusi neće kroz vodu. Šta je s pišanjem, majstore!?
   Pa sve luđi od luđeg…Prešlo im izgleda od gradskog šefa

 2. Koja blamaža i ponižavanje isfrustriranih i izmorenih građana Tuzle!
  Dok tzv “spasioc naroda” Jasmin daje intervju, kao slučajno u pozadini se javno se demonstrira dezinficiranje plaže od virusa koji tu nije ni mogao do sada ni da dođe. Jeftina populistička žvaka za glavni glasački instrument prvog gradskog Demagoga. Ko biva kad niko ne može u regionu nigdje na kupanje, Ja ću vama -moja ugrožena populacijo o kojoj stalno razmišljam u nedavnim noćima, obezbjediti vaše more …..a vi meni ,magarci jedni, vaše jeftine glasove!!
  Žalosno je, dokle ide i rizikuje zdravlje građana samo zarad lične promocije i političke damoodrživosti.
  Da bi to potkrijepio stručnim argumentima (potpuno metalnim i opasnim) spominje neke kvadrate vodene površine kako bi prostranošću argumentovao higijenske uslove a neće da kaže da se to odnosi samo za vodenu površinu sa najmanje metar dubine. To znači da je,zbog izrazite plitkosti jezera i blagog nagiba njihovih plaža, ta kvadratura vode realno svedena na svega 30-40 % od prezentirane površine te da ni blizu ne zadovoljavaju te higijensko epidemiološke uslove.
  Kada tome dodamo alarmantno minoran broj sanitarnih čvorova na ovim kupalištima sa nemogućnošću održavanja socijalne distance na plažama dobijamo formulu epidemiološke bombe. Dragi moj Gradonačelniče ako je i od tebe- puno je!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *