Panika na sjeveru Europe: Naprasna evakuacija s Alandskih otoka nakon jezive Putinove izjave

Predsjednik Finske Sauli Niinistö naglo je otkazao večeru sa švedskim kraljem Karlom XVI. Gustavom nekoliko sati nakon što ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom obraćanja mladim poduzetnicima uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu govorio o vraćanju teritorija koji je ukraden Rusiji, piše Daily Mail.

– Tijekom rata sa Švedskom, Petar I. Aleksejevič Romanov nije osvojio ništa, on povratio ono što nam je uvijek pripadalo, unatoč tome što je cijela Europa tvrdila da to pripada Švedskoj. Čini se da je sada na nama red da povratimo našu zemlju – rekao je Putin i nasmijao se.

Nekoliko sati nakon te Putinove izjave, Niinistö i njegova supruga Jenni Haukio napustili su svečanost na Ålandskim otocima koja je upriličena povodom obilježavanja 100 godina demilitarizirane autonomije otoka. Supružnici su trebali večerati s Karlom XVI. Gustavom i kraljicom Silvijom od Švedske. Švedski su mediji izvijestili da su Karlo XVI. Gustav i kraljica Silvija svečanost napustili tijekom koncerta kojim je ona započela.

Lokalni su mediji izvijestili da su ruske fregate započele vojne vježbe u Baltičkom moru nedaleko od Kaljiningrada.

Daily Mail nagađa da su finski predsjednik i njegova supruga svečanost na Ålandskim otocima napustili jer im je dojavljeno da se ruski ratni brodova nalaze u njihovoj blizini. Primijećeno je da ruske lebdjelice i nekoliko korveta napuštaju Kaljiningrad, rusku enklavu između Poljske i Litve.

Iako je gostima svečanosti na Ålandskim otocima rečeno da bi Niinistö i Haukio s događaja mogli otići ranije, očekivalo se da će ostati do kraja. Švedski su mediji pak rekli da su Karlo XVI. Gustav i kraljica Silvija svečanost planirali napustiti ranije, prenosi Jutarnji.

Baltik se tijekom posljednjih nekoliko tjedana pretvorio u pravi vojni poligon. Dva finska borbena zrakoplova F/A-18 Hornet u četvrtak su sudjelovala u vježbi s par britanskih Eurofighter Typhoona.

Finska i Švedska zahtjeve za pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu službeno su predale 18. svibnja ove godine, a to su napravile zato što je Rusija 24. veljače izvršila invaziju na Ukrajinu.

Britanski premijer Boris Johnson prošlog je mjeseca potpisao novi vojni pakt sa Švedskom i Finskom u kojem stoji da će Britanija stati u obranu tih zemalja u slučaju da ih napadne Rusija. Johnson je potvrdio da će britanski vojnici pomoći svojim finskim kolegama da se obrane od možebitnog ruskog napada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *