Pandemija pruža uvid u ono što nas čeka s klimatskim promjenama

0
835

Pandemija korona virusa pruža uvid u tip globalnih zdravstvenih prijetnji koje će se pojavljivati kako planeta bude postajala toplija, a način na koji se sa njom borimo može uticati i na suočavanje sa klimatskim promjenama, rekli su zdravstveni stručnjaci na Svetskom Skol forumu za društveno preduzetništvo.

Foto: depositphoto/SergeyNivens

 

 

 

 

 

 

 

 

“Sa Kovid-19, možemo bolje uvidjeti hitnost toga nego preko uticaja klimatske krize”, rekla je Mandip Dalival, direktorka za HIV, zdravlje i razvoj u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Rastuće uništavanje šuma i širenje poljoprivrede dovode i do klimatskih promjena i ljude u bliži kontakt sa bolestima divljih životinja, rekla je Dalival.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je pandemija korona virusa potekla od slijepih miševa, a rane infekcije povezane su sa velikim tržištem živih životinja u kineskom gradu Vuhanu.

Foto: lightsource/Depositphotos
Foto: lightsource/Depositphotos

Prijetnje po pluća kao što su zagađenje vazduha, izazvane upotrebom fosilnih goriva koje takođe pokreću klimatske promjene, čine ljude ranjivijim na respiratorne bolesti poput korona virusa, rekla je Dalival.

Bez bavljenja osnovnim faktorima koji pandemiju čine tako destruktivnom – od nedostatka spremnosti do nedovoljno finansiranog i krhkog zdravstvenog sistema – svijet će „neprestano lelujati od epidemije do epidemije”, upozorila je ona.

Ali Liz Dibold, iz kalifornijske fondacije Skol, koja podržava društvene promjene i preduzeća, rekla je da je virus ponudio neke pozitivne lekcije za klimatske akcije.

“Kovid-19 nam zaista pokazuje da, kada se čovječanstvo ujedini u zajedničku svrhu, fenomenalno brze promene su moguće”, rekla je ona, navodeći da su moguće čak i u naizgled nerazrješivim problemima. (Tanjug, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here