Palmer prenio Čoviću jasan stav SAD, suprotan željama HDZ-a

0
648

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je danas sa dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Sudeći prema saopćenju Ambasade SAD-a u BiH, Palmer je Čoviću prenio stavove SAD-a koji se odnose na izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, a koji su u suštoj suprotnosti u odnosu na stavove i tvrdnje HDZ-a BiH.

Iz te stranke tvrde da je za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava potrebno samo izmijeniti Izborni zakon BiH. S druge strane, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je upozorio da su za to potrebne izmjene Ustava, što je potvrdila i Ambasada SAD-a, prenosi Faktor.

– Specijalni predstavnik Matthew Palmer pozvao je dopredsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića da ponovi podršku SAD-a za ograničenim ustavnim reformama s ciljem provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u saopćenju.

Special Representative Matthew Palmer spoke with BiH House of Peoples First Deputy Speaker @Dragan_Covic today: pic.twitter.com/qT1lNHveVV
— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) March 10, 2021

Također se ističe kako se razgovori na ovu temu trebaju voditi u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da u tome moraju učestvovati civilno društvo i Centralna izborna komisija (CIK).

– Kao institucija zadužena za provedbu Izbornog zakona, uključenost CIK-a nije pitanje o kojem se treba raspravljati i ne bi se smjelo koristiti kao izgovor za nepostizanje potrebnih reformi – navodi se u saopćenju.

Angažmanu članova CIK-a u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona usprotivili su se SNSD i HDZ, s obzirom da te dvije stranke, nakon što su njima bliski kadrovi smijenjeni prošle godine, dovode u pitanje legalitet aktuelnog saziva CIK-a.(v,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here