Palmer osudio namjeru imenovanja Špirića u Komisiju za borbu protiv korupcije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković susrela se 4. februara 2020. godine u Pentagonu sa pomoćnicom ministra odbrane SAD-a Kathryn Wheelbarger.

Razmijenjena su mišljenja o dokumentu Program reformi BiH, regionalnoj sigurnosti i dostignutom stepenu interoperabilnosti između NATO članica i potencijalnih članica. Teme razgovora su obuhvatile i učešće naših vojnih snaga u Misiji u Afganistanu koje je ocjenjeno kao veoma pozitivno. Pomenuta je i mogućnosti povećanja učešća u međunarodnim vojnim misijama.

Na sastanku sa zamjenikom direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju Brickom Biermanom bilo je riječi o aktivnostima USAID-a u regiji i Bosni i Hercegovini. Sagovornici su se tokom sastanka dotakli i projekata saradnje mladih, potrebe jačanja borbe protiv korupcije, te potrebe unaprjeđenja statusa BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

Zamjenik direktora naglasio je da je USAID od 1996. godine u Bosni i Hercegovini uložio 1,8 milijardi konvertibilnih maraka za različite projekte i istakao nastavak podrške posebno u tri oblasti vezane za harmonizaciju ekonomskog prostora, efikasnost i transparentnost državnih institucija i osnaživanje civilnog društva.

U okviru posjete State Departmentu održan je sastanak sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan i Maureen Cormack, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za SAD-a. U razgovoru, ministrica Turković i njeni domaćini dotakli su se tema poput Inicijative o mini Schengenu u regionu, potrebe implementacije BiH Strategije za borbu protiv trgovine ljudima, prioriteta rada novog saziva Vijeća ministara BiH kao i MVP-a BiH, te provedbe Programa reformi u datim vremenskim okvirima. Bosna i Hercegovina je pohvaljena za bolji i humaniji tretman migranata u odnosu na susjednu Hrvatsku. Specijalni izaslanik Palmer se osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije te osudio takvu namjeru.

Tokom sastanka naglašena je i potreba bolje efikasnosti sudova u cilju bržeg donošenja presuda, te neophodnost uspostave programa reintegracije i deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta u BiH. Sagovornici su se dotakli i tema demografskih promjena i odlaska mladih. Predstavnici američke administracije naglasili su i potrebu provođenja privatizacije državnih kompanija. Ministrica Turković inicirala je temu mogućnosti obuke diplomata iz BiH na Institutu za vanjske poslove SAD-a te je dogovoren sastanak o ovoj temi sa direktorom Instituta.

“Ministrica Turković aktivno je učestvovala i bila jedna od govornica na sastanku Foruma pod nazivom ‘Izazovi sa kojima se suočava jugoistočna Evropa i uloga cyber sigurnosti i 5 G’ koji je, zagovarajući regionalni pristup, održan u Kongresu SAD-a pod pokroviteljstvom senatora Jamesa Inhofa, predsjedavajućeg Vojnog komiteta Senata. Tom prilikom se susrela i sa određenim brojem senatora i kongresmena koji su bili prisutni na konferenciji”; navode iz Ministarstva vanjskih poslova.

Susretima u State Departmentu i USAID-u prisustvovao je i ambasador BiH u SAD-u Bojan Vujić, dok je sastanku u Pentagonu prisustvovao vojni ataše pri Ambasadi u Washingtonu brigadir Zoran Batarilo.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *