Palmer: Naš cilj je Zapadni Balkan u Evropskoj uniji

Palmer je ponovio da je američki predsjednik Joe Biden potpisao sankcije u vezi regiona zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije

0
104
Matthew Palmer izabran za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH Palmer (Foto: Arhiv)

Izaslanik SAD za Balkan Matthew Palmer rekao je danas da je dosljedna američka vizija za zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama i u miru sa svim sujsedima.

“Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju zapadni Balkan ima sam za sebe”, rekao je Palmer na video konferenciji “Balkan 2021: Podsticanje regionalne saradnje u post kovid eri” u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju a to je uvođenje zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posjete Beogradu i Prištini želio da “pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dvije strane”.

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spriječi ponavljanje zločina.

Palmer je takođe ponovio da je američki predsjednik Joe Biden potpisao sankcije u vezi regiona zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa njemačke diplomatije Hajka Masa koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Sjevernom Makedonijom kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

“Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona”, istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana, zaključio je Palmer. (slb,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here