Palestinci sa bh. državljanstvom uputili apel iz Gaze

“Granate padaju, ima puno ranjenih, gladnih, žednih. Nema vode, hrane, goriva. Nema ništa. Sve je porušeno. Život nam je jako ugrožen”, kazao je Shahin, navodeći kako su u Gazi s njim i dvije kćerke koje imaju bh. državljanstva

U Pojasu Gaze se trenutno nalazi i 39 Palestinaca sa državljanstvom Bosne i Hercegovine Foto:AA -ilustracija

Palestinac Ahmed Shahin, koji se s dvjema kćerkama, državljankama Bosne i Hercegovine, trenutno nalazi u sjevernom dijelu Gaze, uputio je apel humanitarnim organizacijama i institucijama BiH da im pomognu kako bi sigurno stigli do graničnog prelaza Rafah, preko kojeg je jutros počeo prelazak Palestinaca s dvojnim državljanstvima.

Pojas Gaze je od 7. oktobra pod intenzivnim izraelskim bombardovanjem, pri čemu je, prema posljednjima podacima, poginulo najmanje 8.525 Palestinaca, među kojima 3.542 djece. U Pojasu Gaze se, prema zvaničnim podacima, trenutno nalazi i 39 Palestinaca sa državljanstvom Bosne i Hercegovine.

Doktor Ahmed Shahin javio se za Anadolu iz Gaze, te kazao kako se trenutno s porodicom nalazi u Jabaliju, na sjeveru Gaze. Kaže kako je situacija u Gazi katastrofalna, opisavši je jednom riječu, džehennem.

“Granate padaju, ima puno ranjenih, gladnih, žednih. Nema vode, hrane, goriva. Nema ništa. Sve je porušeno. Život nam je jako ugrožen”, kazao je Shahin, navodeći kako su u Gazi s njim i dvije kćerke koje imaju bh. državljanstva.

Shahin kaže kako je dobio informacije da je jutros počeo prelazak Palestinaca s dvojim državljanstvima preko graničnog prelaza Rafah, granice s Egiptom. Navodi kako mu je potrebna pomoć da bezbjedno porodicu prebaci do Rafaha, koji je od Jabalije udaljen oko 37 kilometara.

“Ja imam svoj automobil, ali put nije siguran, bojim se granatiranja. Ne smijem krenuti automobilom do granice s Egiptom”, rekao je Shahin.

Dodao je kako je u kontaktu sa ambasadom BiH u Egiptu, kako je upravo razgovarao sa ambasadorom BiH, kako oni rade na tome, ali, dodaje, nije siguran hoće li uspjeti.

“Život nam je jako ugrožen, teško da mi sami možemo stići tamo. Šaljemo apel da nas prebace što je prije moguće”, poručio je Shahin.

Predsjednik Palestinske zajednice u BiH Majeed Maarouf za Anadolu potvrđuje kako se doktor Ahmed Shahin nalazi na spisku Palestinaca koji čekaju evakuaciju.

“Danas je počelo izvlačenje stranih državaljana, 120 ranjenih, i dogovor je da se omogući izlazak 450 Palestinaca koji imaju dvojna državljanstva”, rekao je Maarouf.

Kada je riječ o Palestincima koji se trenutno nalaze u Gazi, a koji imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, Maarouf ističe kako se radi o 39 državljana, a taj broj se, zajedno s članovima porodice, penje na 54.

“Jedan dio njih je već stigao do graničnog prelaza. Kada su došli na red, egipatska vlast im nije omogućila prelaz uz obrazloženje da se ne nalaze na spisku od 450 osoba kojima je dozvoljeno napuštanje Gaze”, pojašnjava Maarouf.

Ističe kako su zahvalni ambasadoru BiH u Egiptu Sabitu Subašiću, Ministarstvu vanjskih poslova i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za sve što su učinili za palestinski narod, te dodaje:

“Još jednom apelujem na njih da što brže i aktivnije nešto poduzmu kako bi povukli naše građane Bosne i Hercegovine iz Gaze, dok nije kasno.”

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *