Ovo su savjeti za njegu sobnog cvijeća zimi

Rijetke su domaćice koja ne uzgajaju sobno bilje.

Ponekad se događa da sobno bilje počne klonuti, posebno zimi i kada je uključeno centralno grijanje ili se loži. Tada cvijeće u sobama vene, najčešće zbog nedostatka dnevnog svjetla i čistog i suhog zraka.

Naime, sobno cvijeće ne bi trebalo držati na previše hladnom, ali ni na previše toplom mjestu. Idealna sobna temperatura trebala bi se kretati između 15 i 20 stepeni. Ako ste sobnim biljkama osigurali ovu temperaturu, vrijeme je da prestanete prehranjivati većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba procvjetati, poput ciklame.

Nagle promjene sobne temperature ne gode vašem cvijeću. Zato, ako stoje na mjestima gdje ima propuha, obavezno ga sklonite. Ovo važi čak i tada kada provjetravate sobe. Cvijeće traži svjetlost te ga trebate držati blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

Biljke su sada u fazi mirovanja, te se ne preporučuje presađivanje. Međutim, ako baš neku biljku želite presaditi u veću lončanicu, obavezno nabavite novu zemlju, ali i lončanicu veću od prethodne.

Većinu sobnog cvijeća zimi treba rijetko zalijevati. Čak i kada se zalijeva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suha. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suhu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cvjeta zimi trebalo bi zalijevati na svaka dva do tri dana.

U stanovima gdje se grije centralnim grijanjem zrak je suh, pa bi bilo dobro da stavite posude sa vodom na radijatore, ali i da lončanice odmaknete metar do dva od radijatora. Redovno orošavajte listove bilja. Ovo posebno godi drvetu života, raznim vrstama paprati, benjaminu. S druge strane ne odgovara biljkama s dlačicama kao što su afričke ljubičice. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *