Ovo su razlozi zbog kojih trebate jesti cveklu

0
102
cvekla bogastvo minerali ugljikohidrati masti bjelancevine
Cvekla je hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja (Foto: Ilustracija)

Cveklino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom i čestom prehrambenom namirnicom.

Ona je hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Cvekla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom. Ima malo kalorija, ali je bogata vrijednim vitaminima i mineralima.

Posebno je bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca. Također, sadrži dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranljivih materija, funkciju mozga i još mnogo toga.

Osim toga, cvekla ima visok sadržaj bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera. Odlična je i za krvni pritisak i zdravlje probave. Ona bi mogla da izazove efekat snižavanja krvnog pritiska kao posljedicu visoke koncentracije nitrata u ovom korjenastom povrću.

Cvekla pozitivno utječe i na probavni sistem. Jedna šolja cvekle sadrži 3,4 grama vlakana, što cveklu čini odličnim izvorom vlakana. Vlakna zaobilaze varenje i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here