Ovo su neki od razloga pojačanog opadanja kose

Ako ste primijetili da vaše kose ima posvuda, u odvodima, po zidu, podu, tušu, pločicama, ne brinite. Prosječno svakoj osobi ispadne 60 do 100 dlaka dnevno, kaže trihologinja (stručnjakinja za kosu i tjeme) Anabel Kingsley.

Ako osjetite da vam sve više kose ispada u posljednje vrijeme, ovo bi mogli biti uzroci.

Jaki proizvodi i stvari za stiliziranje kose mogu ponekad biti previše za vašu kosu, pogotovo ako “slažete” različite tretmane jedan na drugi na već oštećenu kosu. To uzrokuje pucanje kose, a može se primijetiti po pokidanim vlasima oko korijena dlaka.

Pomoći sebi možete tako da se farbate u nijansu koja je sličnija vašoj prirodnoj teksturi i boji kose. Koristite i nježniji šampon bez sulfata koji čisti bez da dodatno isušuje kosu i odbacite pegle kao i frizure u kojima se kosa previše zateže (poput repa ili punđe) kako biste dali kosi šansu da se rehabilitira.

Hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače) i hipertireoza (pretjerana aktivnost štitnjače) mogu uzrokovati iznenadni gubitak kose koji možete primijetiti i na obrvama. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Što znači da kosa ispada kao i uobičajeno, ali ne raste ponovno. Kada se riješi problem sa štitnjačom, ovaj bi problem trebao nestati.

Stresne situacije mogu biti uzrok pojačanog opadanja kose. Loša vijest je da će trebati proći nekoliko mjeseci prije nego opadanje prestane. Ključ je u tome da se stres mora izliječiti kako bi prestalo, kaže Deanne Mraz Robinson, dermatologinja sa Yale New Haven Hospital. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *