Ovo je sedam pića koje će vam pomoći kada imate zatvor

Ukoliko imate ovaj problem, donosimo vam sedam napitaka koji vam mogu pomoći da se riješite zatvora i probavnih problema

0
172
voda konzumiranje razlozi dobra za vase zdravlje
Mnogi ne konzumiraju ni blizu od preporučenog dnevnog unosa vode (Foto: Ilustracija)

Iako su probavne smetnje poput zatvora tema o kojoj se malo priča, ova pojava je vrlo česta kod ljudi različitih dobnih skupina.

Ukoliko imate ovaj problem, donosimo vam sedam napitaka koji vam mogu pomoći da se riješite zatvora.

Voda

Voda se navodi kao prvo piće za ublažavanje akutnog ili hroničnog zatvora. Ponekad je samo važno ostati dobro hidriran kako bi se sve kretalo kroz crijeva. Odrasle osobe bi trebale piti oko dvije litre dnevno. Također, mineralna voda mogu dodatno osigurati magnezij i sulfate, koji su poznati po svojim laksativnim učincima.

Voda s limunom

Limunov sok sadrži oblik vitamina C koji se zove limunska kiselina, za koju istraživanje sugeriše da može djelovati kao prirodni laksativ. Kada se konzumira, limunov sok povlači vodu u probavni trakt, a to može potaknuti proces pražnjenja crijeva.

Voda sa chia sjemenkama i komadićima limunom

Ovaj napitak potiče odlično potiče probavu. Kombinacija je chia sjemenki, vode, i nekoliko kolutića limuna ili limete. Sadržaj netopivih vlakana u chia sjemenkama pomaže omekšati vašu stolicu tako da ima laksativni učinak.

Kafa

Kafa je najpoznatija po svom sadržaju kofeina, ali ispijanje kafe također može pokrenuti rad probavnog sistema, uzrokujući da se stvari takoreći pokrenu prirodno. Neka istraživanja su pokazala da i kafa koja ne sadrži može stimulirati vašu probavu.

Sok od svježeg voća

Prirodni sokovi od kruške, jabuke i marelice mogu olakšati zatvor. Sok od jabuke ima prilično visok omjer fruktoze u odnosu na sadržaj glukoze i sorbitola, što može pomoći u blagom ublažavanju zatvora.

Sok od suhih šljiva

Jedna studija koja je procjenjivala učinke soka od suhih šljiva zaključila je da je ovaj napitak siguran i prirodan izbor za piće, osobito u slučajevima hroničnog zatvora. Unos suhih šljiva također je ublaži zatvor i tvrdu stolicu bez promjena nadutosti.

Domaći čajevi s dodatkom svježeg đumbira

Domaći prirodni čajevi sadrže mnogo bioaktivnih spojeva poput aminokiselina, kofeina, lignina, ksantina i flavonoida što ih čini sveobuhvatnim zdravim izborom pića koje može uvelike koristiti vašem tijelu. Pritom u njih možete dodati i naribani svježi đumbir koji je odličan saveznik u rješavanju probavnih smetnji. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here