Ovo je pet država koje se vraćaju pretpandemijskom načinu života

0
235

Danska, Singapur, Tajland, Južna Afrika i Čile su države koje se nastoje vratiti pretpandemijskom načinu života.

To se desilo 18 mjeseci od početka pandemije na koju je većina zemalja odgovorila restriktivnim mjerama. S druge strane, pojedine zemlje su istrajne na restriktivnim mjerama bez obzira na negativne ekonomske i socijalne posljedice.

Danska

U Danskoj su 10. septembra ukinute sve mjere ocijenivši da koronavirus više nije “kritična prijetnja” po društvo. Građani mogu posjećivati ugostiteljske objekte i noćne klubove bez da pokazuju Covid propusnice.

U javnom prijevozu nije potrebno nositi zaštitne maske i dozvoljeno je okupljanje većeg broja bez ikakvih ograničenja.

Kako piše CNN, ovome je doprinijela i vakcinacija protiv koronavirusa. Do 13. septembra potpuno je vakcinisano 74 posto stanovništva, podaci su istaknuti na web stranici Our World in Data.

Singapur

U Singapuru su odlučili da se protiv pandemije bore isključivo vakcinacijom te da budu posvećeni liječenju osoba koje imaju teške simptome koronavirusa. Epidemiološke mjere se od juna ove godine više ne primjenjuju.

Jedan singapurski zvaničnik je poručio da je “loša vijest to što koronavirus nikada neće nestati, ali je dobra vijest što se uprkos tome može normalno živjeti”. Međutim, nadležni su poručili da postoji mogućnost da se ponovo primjenjuju restriktivnije mjere.

Tajland

Predpandemijskom načinu života nastoje se vratiti i u Tajlandu. U ovoj državi je tokom prošle godine registrovan mali broj pozitivnih na koronavirus, a to je posljedica restriktivnih epidemioloških mjera.

Najavljeno je da će se sljedeći mjesec zemlja ponovo otvoriti za strane turiste.

To je slučaj uprkos tome što je vrlo mali broj građana vakcinisan u odnosu na susjedne države. Prema Our World in Data, jednom dozom vakcine je vakcinisano manje od 18 posto stanovništva, dok je 21 posto u potpunosti vakcinisano, tj. vakcinisano je objema dozama vakcine.

Južnoafrička Republika

Južnoafričke vlasti su najavile da će ublažiti epidemiološke mjere, a koje su podrazumijevale striktnu fizičku distancu i zabranu okupljanja većeg broja ljudi. Jedini izuzetak u tome bile su sahrane.

Predsjednik Cyril Ramaphosa je naglasio da sada imaju dovoljan broj vakcina za punoljetno stanovništvo. I u ovoj državi je mali broj vakcinisanih te je predsjednik pozvao građane da se imuniziraju.

Čile

U Čileu je 87 posto stanovništva potpuno vakcinisano, a u međuvremenu se planira i vakcinacija trećom dozom vakcinom. Odobrena je i vakcinacija djece od šest i više godina vakcinom kineskog proizvođača Sinovac.

I ova država se namjerava otvoriti za strane turiste koji se smatra prvim korakom ka normalizaciji života, piše CNN.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here