Ovo je izuzetan lijek za anemiju i jačanje imuniteta

0
140
kopriva protiv anemicnosti dizanje imuniteta zdrava biljka
Sjeme od koprive (Foto: Ilustracija)

Već dugo godina se zna da je sjeme koprive odličan prirodni lijek u borbi protiv anemičnosti i odličan izbor za dizanje imuniteta. Razlog tome je bogatstvo mineralima i vitaminima – kopriva je bogata vitaminima B, C, D, E, K, zatim kalijumom, gvožđem (koje je veoma važno u borbi protiv anemija), magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom.

Međutim, osim navedenih blagotvornosti, sjeme koprive je i u drugim oblastima medicine našlo svoje mjesto.

Sjeme koprive kao lijek se može koristiti u borbi protiv alergija (na polen, korov, travu ), ima diuretsko dejstvo, tj. reguliše bubrežnu funkciju i potpomaže redovnom mokrenju. Također, dobar je i borac protiv razvoja mokračnih indekcija održava zdravlje štitne žlijezde. Djeluje kao odličan antioksidans, tijelo oslobađa od toksina, dobar je borac protiv nakupljanja masnih naslaga u krvi, odnosno, uspješno reguliše nivo holesterola i triglicerida.

U pedijatriji, sjeme koprive je našlo primjenu kod djece koja imaju probleme sa noćnim mokrenjem. U stomatologiji, ispiranjem čaja od sjemena koprive postiže se odličan rezultat u jačanju gleđi
blagotvorno utječe na očuvanje zdravlja kostiju, čuva zdravlje jetre, pomaže kod bolesnika sa astmom i respiratornim problemima, ublažava simptom kašlja kod raznih infekcija

Osnovni recept za sjeme koprive i meda je veoma jednostavan.

U veću teglu sipati 500 grama meda i u njega dodajte 100 grama sjemena koprive koje možete potražiti u prodavnicama zdrave hrane. Dobro izmiješajte i ostavite na tamnom mjestu. Uzimajte jednu do dvije kašike dnevno.

Postoji još efikasniji recept protiv anemije koji također ima sjeme koprive i med kao glavne satojke.
Za pripremu ovog lijeka za anemiju vam je potrebno:

500 grama prirodnog livadskog meda
4 limuna srednje veličine
100 grama sjemenki koprive
300 grama oraha
Prvo se sjeme koprive i orasi izmelju. U usitnjeno sjeme i orah dodajte iscjeđen sok od limuna i 300 grama meda. Cijelu ovu smjesu mješati dok se ne zgusne. Potom se odlaže u frižider i konzumira po jedna velika kašika nakon ustajanja iz kreveta.

Ukoliko želite da ovaj lijek koristite u liječenju anemije, onda u ovu smjesu možete dodati i nasjeckanu stabljiku koprive (prethodno skuvnu ) kao i lišće. Lišče i stablo koprive obiluje vitaminima, naročito vitaminom C. (Faktor)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here