Ovo je 10 nespornih istina o virusu korona

0
359

Američki ljekar i bivši direktor nacionalnih centara za prevenciju i borbu protiv bolesti dr Tom Friden predočio je listu “10 nespornih istina o Covidu-19”, izvjestio je CNN sa saslušanja pred odborom za verifikacije Predstavničkog doma američkog Kongresa.

“Tokom moje 30-godišnje karijere u sferi javnog zdravlja nikada nisam vidio nešto nalik na koronavirus, koji je zastrašujući i bez presedana”, ocijenio je dr Friden na sjednici odbora u sredu i nastavio:

“Evo 10 nespornih istina o koronavirusu.

1. U Njujorku je veoma loša situacija. Iako sada broj žrtava covida 19 znatno opada, u Njujorku, tokom prosječnog dana pod epidemijom i dalje ima dvaput više smrtnih slučajeva od virusa, nego od svih drugih bolesti zajedno.

2. Koliko god da je bilo zastrašujuće loše, ovo je tek početak.

3. Podaci su veoma snažno oružje protiv virusa, jer nam korišćenje podataka u definisanju trendova pomaže da spriječimo širenje u određenim klasterima prije nego što pojedini slučajevi prerastu u epidemijski talas;

4. Kada uspijemo da oborimo rast krivulje i smanjimo broj novozaraženih, moramo da ograničimo ili izolujemo virus.

5. Moramo da pronađemo balans između ekonomskog restarta i nekontrolisanog širenja virusa.

6. Moramo zaštititi zdravstvene radnike i drugo esencijalno osoblje, naše heroje sa prvih borbenih linija u ratu protiv koronavirusa.

7. Moramo zaštititi najosjetljivije članove našeg društva.

8. Vlade i privatni sektor moraju zajednički da se posvete radu i neprekidno investiraju velika sredstva na testiranje i distribuciju vakcine, i to što prije.

9. Ne smijemo da zanemarimo pacijente oboljele od drugih bolesti, koje nemaju veze sa covidom.

10. Spremnost je od najveće važnosti i ovakva situacija se nikada više ne smije ponoviti.

Dr Friden je na kraju zaključio da su zaraze neminovnost, ali da ubuduće nespremnost za njih ne smije biti neminovnost. (ag, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here