Ovjera kandidata za učešće na prijevremenim izborima

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je na 98. sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, pristupila ovjeri političkih stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća koji će se održati u nedjelju, 5. februara 2023. godine.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 13 političkih stranaka, od čega dvije političke stranke djelimično i njima je ostavljen rok da do 18. decembra ove godine do 16.00 sati otklone nedostatke (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača).

Ovjerene su i prijave šest nezavisnih kandidata za učešće na prijevremnim izborima 2023. godine, dok je za dva nezavisna kandidata ostavljen rok da do 18. decembra ove godine do 16.00 sati otklone nedostatke (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača i nije potpisna prijava).

Prema usvojenom zaključku Centralne izborne komisije BiH protokol Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH će raditi u dane vikenda, 17. i 18. decembra ove godine u terminu od 8 do 16 sati, radi prijema eventualnih žalbi i podnesaka na danas usvojene odluke.

U skladu sa Uputstvom o redoslijedu izbornih aktivnosti za održavanje prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika Općine Bratunac i Vogošća zahtjevi za ovjeru koalicija podnose se Centralnoj izbornoj komisiji BiH do 20. decembra ove godine do 16.00 sati, saopćeno je iz CIK-a.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *