Ovi penzioneri Federalnog zavoda PIO neće u augustu dobiti po 100 KM

Penzioneri u Federaciji BiH sa julskim penzijama će dobiti i po 100 KM jednokratne pomoći od Vlade Federacije, ali ne svi. Od 428.746 penzionera novčanu pomoć će dobiti oko 362.000 njih.

– Pravo na 100 KM imaju korisnici penzija Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine. Tačnije, po 100 KM će dobiti penzioneri koji su zatečeni u BiH na dan isplate.

Oni penzioneri koji iz bilo kojeg razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu Uredbe Vlade FBiH o pomoći stanovništvu, neće dobiti pomoć – kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaje kako oko 70.000 penzionera neće dobiti pomoć od po 100 KM.

– Znam da postoje priče kako mnogi neće ni uzeti tu pomoć Vlade FBiH. Ako ne žele, ne moraju, ali je veliki broj penzionera kojima će dobro doći.

Ja imam mnogo penzionera u svom kantonu čija je penzija oko 275 KM i njima će odlično doći 100 KM od Federalne vlade. Komentira se i što će tu pomoć dobiti i oni sa najvišim penzijama koje su 2.174 KM, a ja mogu reći da tih ljudi nema mnogo – govori nam Trakić.

Pravo na pomoć od 100 KM nemaju korisnici naknade za fizičku onesposobljenost, kao ni penzioneri koji su u radnom odnosu.

U Federaciji najniža penzija iznosi 424,73 KM, zagarantovana je 531,86 KM, a prosječna samostalna iznosi 544,79 KM. (Faktor)

Podijeli

One comment

  1. Penzicima jednokratna stoja, a politicarima 500 marona SVAKI mjesec, ja ovo zovem postenim deal-om 🙂
    Znoo noorod….

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *