Ove dijete pokazale su se kao najučinkovitije u 2021.

Jedan od vodećih portala za istraživanje podataka, U.S. News & World Report, zatražio je od stručnjaka u zdravstvu da rangiraju rezultate najboljih načina za mršanje ove godine, a ovisno o tome koliko su sigurni, praktični, ali i uspješni.

Stručnjacu za prehranu, nutricionisti i zdravstveni radnici, njih 24, proučavali su 39 programa mršanja prema specifičnim kriterijima, navodi U.S. News & World Report.

Evo šta su odabrali kao najbolje opcije:

Na petom mjestu je dijeta Mayo klinike

Stručnjaci su na peto mjesto stavili ovu dijetu radi samog pristupa, a to je da se zdrava prehrana pretvori u životnu naviku s piramidom koja preporučuje konzumiranje voća, povrća, žitarica, zdravih masnoća uz 30 minuta aktivnosti u danu.

Na četvrtom mjestu je volumetrijska dijeta

Stručnjaci U.S. News & World Reporta ističu kako je ova vrsta dijete potencijalno dobra za zdravlje srca i kod dijabetesa.

U ovoj dijeti fokus se stavlja na namirnice sa malo kalorija, ali puno vode, a one se smiju jesti u željenoj količini.

Cilj je da osoba ne gladuje već da hranu s puno kalorija zamijeni zdravim i ukusnim namirnicama koje ih sadrže jako malo.

Na trećem mjestu je veganska dijeta

Sigurno ste čuli da možete prehranu bazirati samo na bilju i da je to dobra odluka za vas i za planetu.

Prema riječima stručnjaka, namirnice bogate vlaknima i zdravim masnoćama, ako se dobro balansiraju, mogu uveliko utjecati na gubitak kilograma.

Podaci otkrivaju kako je trenutno oko šest posto stanovnika SAD-a vegetarijanci, što je više za pet posto nego prije sedam godina.

Možda je ograničavajuće to što u veganskoj prehrani osoba mora paziti na dosta zabrana, što je teško pratiti nekome ko je navikao na zapadnjačku hranu.

WW dijeta, ranije poznata kao Weight Watchers je na drugom mjestu

Stručnjaci hvale ovu vrstu prehrane jer dozvoljava da jedete što želite i usvojite zdrave životne navike, ali i gubite kilograme.

Fleksitarijanska dijeta na prvom je mjestu

Fleksitarijanstvo je pojam koji tvore dvije riječi: fleksibilan i vegetarijanstvo.

Ovo je uglavnom vegetarijanski način prehrane s povremenom konzumacijom mesa.

Cilj je jesti više hrane biljnog porijekla, a manje mesa, kako bi se, osim gubitka tjelesne mase, općenito poboljšalo zdravstveno stanje.

Stručnjaci se slažu da ovaj način prehrane može biti i životni stil, a sve je u tome da se nađe balans i da se unose svi potrebni nutrijenti i minerali. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *