Ova generacija slomit će 200 godina velikosrpskog narativa

U ovom trenutku Velika Srbija se pravi sprat po sprat, oni je nikada nisu pravili odjednom, kaže Suljagić

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, jasno je poručio kako neće dozvoliti da “ugledni građani Srebrenice” koji stoje iza portala Despotovina uposlenike MC Srebrenica-Potočari nazivaju ustašama.

– Ne mogu nam prijetiti nekažnjeno i ovo je slamka koja će nekom konju ili magarcu slomiti leđa, mi se sa ovoga povući nećemo. Neće Kojić stavljati metu na čelo Edinu Ikanoviću, neće nas lokalni ugledni građani koji se kriju iza portala Despotovina, ustvari oni se ne kriju na njihovom Facebooku se može naći fotografija kompletne redakcije i uvjeriti se da je ovo što govorim istina, nazivati ustašama nekažnjeno i neko će ovdje morati poduzeti akcije u skladu sa zakonom, ali ovo se više ponavljati neće ja vam dajem riječ, rekao nam je Suljagić.

Nije krio nezadovoljstvo i ogorčenje stavljanjem mete na čelo njemu i njegovim kolegama iz Memorijalnog centra. Kaže da policija u Republici Srpskoj ne radi svoj posao.

– Mi smo naviknuti da policija u tom entitetu služi samo Srbima i jednoj velikodržavnoj politici koja ne predviđa da mi tu opšte postojimo, kazao je on.

Suljagić kaže da je cilj svake institucije u Republici Srpskoj da ovaj dio Bosne i Hercegovine bude “slobodan od nesrba”.

– Stvar je u tome što nema institucije u ovom entitetu čiji glavni cilj nije da 49 posto ove zemlje bude slobodno od nesrba ili bilo koga drugog ko se ne slaže sa vladajućom ideologijom. Pri tome, ovdje govorimo o ideologiji koja je definisana prije 200 godina čiji je glavni cilj da se ostaci, onako kako nas nazivaju, osmanske muslimanske zajednice i turske imperije, konačno uklone sa dijelova Bosne kojima su se zadovoljile velikosrpske apsiracije. U ovom trenutku Velika Srbija se pravi sprat po sprat, oni je nikada nisu pravili odjednom. Uvijek su tražili trenutak kada su oni bili najjači, a mi najslabiji i mi se sada nalazimo u još jednoj etapi te borbe, poručuje Suljagić.

Ipak, Suljagić vjeruje da će iza generacije Srebreničana koji su preživjeli genocid ostati nešto po čemu će ih svi pamtiti.

– Kad mi pomremo, kad se historija bude pisala, pisat će da je jedna generacija onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici slomila 200 godina velikosrpskog narativa o tome šta se događaa i događalo u BiH i prvi put počiniteljima zločina oduzela pravo da pišu historiju o zločinu koji su počinili, zaključio je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *