Otvoreno pismo Saveza samostalnih sindikata BiH delegatima Doma naroda PFBiH

Od delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

0
253
Otvoreno pismo Sindikata

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) traži od delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH 27. jula 2021.godine.

-Analizom tog Prijedloga zakona, a koji je utvrdila Vlada FBiH, ne daje se mogućnost smanjenja starosne granice za odlazak u penziju, na način da se ratni staž u dvostrukom trajanju oduzima od 65 godina života, a najviše do 58 godina života. To znači da bi borci i dalje morali čekati 62 godine života kako bi ostvarili pravo na penziju po osnovu penzijskog staža, odnosno sa ratnim stažom u dvostrukom trajanju”, naglašavaju iz SSSBiH.

Time bi, dodaje se, to “pravo” za većinu boraca ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

-Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo vas da na sjednici, zakazanoj za 30. septembar 2021. godine, usvojite Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u tekstu koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH 27. jula 2021. godine i na taj način na djelu pokažete da ste istinski opredijeljeni za rješavanje ovog problema”, ističe se u saopćenju predsjednika SSSBiH Selvedina Šatorovića.

Dodaje da to posebno očekuju radnici iz realnog sektora, naročito oni koji rade u teškim uslovima i koji ovaj zakon vide kao jedinstvenu priliku da u penziju odu koju godinu ranije, sa koliko-toliko sačuvanim zdravljem.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here