Otvoreno pismo gradonačelniku Tuzle dr Zijadu Lugaviću. Hoćemo novo groblje i neprofitabilne sahrane (dženaze)!

Iz dosadašnjeg iskustva većina građana smatra da vlast tokom života opljačka građane raznim nepotrebnim nametima, a kada umru onda često budu „opljačkani“ od pogrebnih poduzetnika, radi sticanja ekstra profita.
Vehid Jahic, novinar, predsjednik SPU Tuzla
(Piše: Vehid JAHIĆ, društvenopolitički analitičar i predsjednik GO SPU Tuzla)

Gradska organizacija SP/U BiH Tuzla uputila je Otvoreno pismo gradonačelniku Tuzle, dr Zijadu Lugaviću, koje prenosimo u cijelosti.

Poštovani gradonačelniče dr Zijade Lugaviću. Gradska organizacija  Stranke penzionera /umirovljenika/ BiH (SPU) Tuzla, uvažava Vašu pamet, obrazovanje i poziciju u kojoj se nalazite obavljajući tu časnu funkciju.

Uvažavajući Vašu ulogu i prerogative, mi smo – posredstvom Vaših saradnika – pokušali ostvariti kontakt sa Vama. Nije bilo odgovora. Sada Vam pišemo pismo. Ovaj put samo u vezi činjenice da grad Tuzla nema odgovarajuće groblje i optimalne uslove za pokope. To je pitanje u nadležnosti Gradskog vijeća i Gradske uprave, kojoj ste Vi na čelu.

Poznata Vam je činjenica da se preminuli u gradu već sahranjuju po marginama grobalja, od jaruga do ostruga. Iz jednostavnog razloga što nema dovoljno prostora za nove rake..

Valjda u Gradskoj upravi mogu pretpostaviti da će se neselektivnim širenjem grobnih mjesta uskoro šetalište Slanja banja praktično pretvoriti u groblje. Možda će se proširiti i do Panonskih jezera!?

Osim prostornih problema, funkcija sahranjivanja u gradskim naseljima opterećena je i – u najmanju ruku – nejasnim finansijskim parametrima. Većina parcela za sahranjivanje predata je na upravu vjerskim zajednicama. One praktično imaju monopol nad ovom funkcijom, od nametanja troškova do određivanja uvjeta koji njima idu u prilog. Tako se za grobna mjesta traži i po nekoliko hiljada maraka.

Za obilježavanje grobnih mjesta svakodnevno se nameću novi parametri. Kako mi cijenimo s krajnjim ciljem finansijskog probitka. Samo se još ne traže urbanističke saglasnosti za obilježavanje mezarluka. Ukoliko se nastavi dosadašnja politika, ni to nije isključeno. Mi očekujemo da će sahrane (dženaze) prestati biti djelatnosti ekstra profit, što su – po mišljenju mnogih – već odavno postale.

Gradska organizacija SPU BiH Tuzla od Vas i Gradskog vijeća traži da što hitnije riješite problem parcela u novom Gradskom groblju. To gradska vlast već godinama obećava. Očekujemo da će prostor Gradskog groblja biti u nadležnosti Gradske uprave, koja treba osigurati neprofitne cijene sahranjivanja i uredjivanja mezarluka, te neometan pristup vjerskim zajednicama za vjerske obrede onima koji za to izraze želju.

S obzirom da je već dvije trećine gradjana BiH, pa i Tuzle u kategoriji općeg siromaštva, zadaća je Gradske uprave da svim građanima omogući dostojanstvenu sahranu (dženazu). Iz dosadašnjeg iskustva većina građana smatra da vlast tokom života opljačka građane raznim nepotrebnim nametima, a kada umru onda često budu „opljačkani“ od pogrebnih poduzetnika, radi sticanja ekstra profita.

    Predsjednik GO SPU BiH Tuzla, Vehid Jahić

Podijeli

3 0 komentara

  1. baš briga Lugavića i uhljebe u ex Kdi 2. K AR BiH za mrtve. Oni ne brigaju ni za žive porezne obveznike u TZ, a kamoli za one koji ne mogu da glasaju. A budući da većinom u TZ narod kao da je hipnotisan glasa za SDP kliku, neka nas i deru. A ni ovi u tzv opoziciji nisu ništa bolji.

  2. Zasto nema krematorija ? Gradsko (ateisticko) groblje je prepuno, a nama koji ne vjerujemo u svemirske supervizore bice dosta i saksija….da citiram autoritete u ovom fahu – nece moderan covjek da trune i da ga jedu crvi ! Laki Topalovic :):):)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *