Otvoreno pismo gradonačelniku: Kad će zgrada „Partizana“ u Kreki biti u funkciji?

Nova zgrada na prigodan način otvorena je povodom 100-godišnjice Husinske bune rudara Kreke, ali je poslije bez života i fluktuacije ljudi

2
1258
dtv partizan
Zgrada "Partizana" otvorena je u decembru i omah zatvorena. Zašto? (Foto: Miro Petrović)

Ugledni sarajevski novinar i vojnopolitilčki analitičar Đuro Kozar, koji je nakad živio u Kreki, ovih dana uputio je pismo gradonačelniku Grada Tuzle Jasminu Imamoviću u kojem ga pita: kad će u funkciji biti novi objekat DTV “Parizan” u Kreki čija je ceremonija otvaranja bila prije šest mjeseci.

Ovo pismo uz suglanost autora objavljujemo u cjelini.

„Poštovani gospodine gradonačelniče, obraćam vam se kao nekadašnji žitelj Kreke, sada sa sarajevskom adresom, pitanjem: zašto nova zgrada DTV “Partizan” u Kreki šest mjeseci nakon svečanog otvaranja još nije u funkciji – i kad će biti?

Za vrijeme nedavnog boravka u Tuzli posjetio sam sportski kompleks sa novom zgradom u Kreki i osjetio ponos zbog toga što je, umjesto ruševne stare zgrade i zapuštenih sportskih terana, sve sređeno, ali i nelagodu i nezadovoljstvo što je sve u zastoju, budući da se nije odmaklo dalje od ceremonije otvaranja.

Đuro Kozar i sin Branko ispred “Partizana” u Kreki, maja ove godine (Foto: Miro Petrović)

Lijepo je što je nova zgrada na prigodan način otvorena povodom 100-godišnjice Husinske bune rudara Kreke, ali nije dobro – ni za gradsku vlast, ni za Krečane – da toliko vremena bude prazna, bez života i fluktuacije ljudi.

Upitao sam se zar je potrebno toliko vremena da se novi objekat infrastrukturno obezbijedi i useli – a tu treba da bude ured Mjesne zajednice, ambulanta, izložbeni prostor i Udruženje građana Kreka. Molim Vas, gospodine gradonačelniče, da svojim autoritetom i sukladno ovlastima ubrzate postupak useljenja u ovaj objekat.

U Donjim kolonama u Kreki proveo sam prelijepih 14 godina (1953.-1967.) svoje rane mladosti, tu završio osnovnu školu, a srednju u Tuzli. Za Kreku sam bio vezan i nakon odlaska na studij u Sarajevu budući da su mi tu živjeli roditelji do preseljenja u neboder u Rudarskoj ulici. Poslije fakulteta 40 godina profesionalno sam se bavio novinarstvom i sada sam kao penzioner kolumnista „Oslobođenja“ i portala TuzlaL!VE, pa sam opet na neki način vezan za Tuzlu i, naravno, Kreku.

Moj otac bio je dimnjačar u Stambenom OUR-u Rudnika Kreka i vatrogasac u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kreka, a sestra je kao hemijski tehničar radila u Hemijskoj laboratoriji Rudnika Kreka. Majka je bila domaćica. Dakle, cijela moja obitelj je godinama bila vezana za Rudnik i naselje Kreku, a roditelji su i sahranjeni u Tuzli.

Na kraju, ne tražim da mi odgovorite na ovaj e-mail, ali vas još jednom molim da učinite što možete da se novi objekat “Partizana” čim prije otvori za rad na čemu bi vam građani Kreke bili zahvalni.

Pozdravljam vas i želim vam uspješan rad na dodrobit svih Tuzlaka.

S poštovanjem, Đuro Kozar, novinar iz Sarajeva.”

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

 

2 Komentari

  1. Moj Đuro, taj ne da ne čita ništa nego ni ne sluša nikoga osim sebe samoga. Ujutro stane pred ogledalo, i kaže liku u zrcalu: “Da nije mene Faraona, mozda bi imao šanse da utičeš na svijet. Ali ta je misija meni pala u amanet. Gubi mi se s očiju!”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here