Otvoreno 45 biračkih mjesta u BiH za hrvatske izbore, kod susjeda na snazi predizborna šutnja

0
470

U Bosni i Hercegovini su danas otvorena glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasat će se i sutra. Susjedi koji biraju novu vlast glasaju samo sutra, a sinoć u 00:00 sati je počela predizborna šutnja.

U BiH je jutros otvoreno 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu.

U Sarajevu je otvoreno šest biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi, u Mostaru ima 20 biračkih mjesta na nekoliko adresa. U Banjoj Luci su dva biračka mjesta, Tuzli tri, Livnu četiri i u Vitezu 10 biračkih mjesta.

U Hrvatskoj je danas predizborna šutnja koja je počela sinoć u 00:00 i traje do 19 sati u nedjelju kada bi trebalo da budu zatvorena birališta za ove parlamentarne izbore.

Za vrijeme predizborne šutnje nije dozvoljeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa, nagovaranje birala da glasaju za određenu kandidatsku listu ili kandidate i slične predizobrne aktivnosti. Međutim, u Hrvatskoj ne postoje nikakve kazne za kršenje šutnje.

Pravo glasa u BiH imaju hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH, ali i hrvatski državljani sa prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko su se prethodno registrovali za glasanje u inostranstvu. (Kb)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here