Otvorena izložba fotografija Ahmeta Bajrića Blicka “Srebrenica 1995 -2020. godina”

0
689

Ahmet Bajrić – Blicko u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici na Trgu slobode u Tuzli postavio je izložbu fotografija „Srebrenički put pakla“.

Ahmet Bajrić Blicko svojim objektivom je svjedočio najtragičnijim posljedicama genocida u julu 1995.godine, počev od golgote prognanih žena, djece i staraca do proboja na slobodnu bosansku teritoriju preživjelih muškaraca iz tadašnje „kolone smrti“.

Tragediju srebreničkih Bošnjaka bilježio je na grobnicama, dženazama, susretima majki sa posmrtnim ostacima svoje djece, ali i sa njihovim ubicama, jednostavno, 25 godina svojim objektivom od zaborava otimao je i danas otima najveći zločin, nakon holokausta, počinjen nad jednim narodom u 20 stoljeću.

Bajrićev fotoobjektiv svjedočio je dolasku u Srebrenicu i poklonjenje žrtvama genocida mnogih prijatelja Srebrenice i BiH iz svijeta, među kojima su najpoznatiji svjetski državnici, političari, intelektualaci, vjerski dostojanstvenici, sudije međunarodnih sudova, ambasadori država akreditirani u BiH, kulturnjaci, sportisti.

Sve je to ostavila traga na mene. Čovjek nekad ne može obuzdati emocije. Kada fotografišete masovnu grobnicu i u njoj vidite skelet, odnosno lobanju na kojoj je ostao povez na očima, onda ne možete da ne zaplačete. Sakrijete se u stranu, obrišete suze i nastavite raditi jer samo kroz fotografiju, kroz filmove, kroz tekstove, kroz ispovijesti… možemo sačuvati uspomenu i sjećanje na genocid – kaže Ahmet Bajrić – Blicko, autor izložbe „Srebrenički put pakla“. (TL, foto: D.Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here