Otvoren sajam “Dani jagodastog voća” u Čeliću (Foto)

Ovogodišnja manifestacija je, uz izložbu jagode na kojoj učestvuje oko 500 izlagača, obogaćena, brojnim edukativnim i kulturno zabavnim programima

0
429

Svečanim presijecanjem vrpce, nakon 11 godina pauze, u Čeliću je danas otvorena privredna manifestacija „Dani jagodastog voća“. Vrpcu je presjekao premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilać sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem i načelnikom Općine Čelić Admirom Hrustanovićem.

Čelić je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica naše zemlje posebno poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta, a manifestacija, u narodu poznata i kao Jagodarevo, prvi puta je održana 1980. godine. Premijer Tuzlanskog kantona je u svom obraćanju organizatorima čestitao na uspješnoj organizaciji i oživljavanju Sajma, a poljoprivrednicima čelićke regije, koji su svojim marljivim i predanim radom doprinijeli da se razvije brend čelićke jagode, izrazio riječi posebne podrške i zahvalnosti.

„Čelićka jagoda svojevrstan brend, osjećam izuzetnu čast i zadovoljstvo što danas prisustvujem ovoj tradicionalnoj manifestaciji“, kazao je premijer Halilagić.

Ovogodišnja manifestacija je, uz izložbu jagode na kojoj učestvuje oko 500 izlagača, obogaćena, brojnim edukativnim i kulturno zabavnim programom. Bit će upriličeno i takmičenje uzgajivača jagode općine Čelić, a u toku je i takmičenje likovnih i literarnih radova učenika od 5. do 9. razreda škola na temu temi jagoda.

Premijer Halilagić je danas ukazao i na obim novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima kojeg je ove godine osigurala Vlada Tuzlanskog kantona.

„Vlada Tuzlanskog kantona je uvidjela značaj poljoprivredne proizvodnje, te smo, rebalansom budžeta osigurali novčane podrške poljoprivrednim proizvođačima u najvećem iznosu do sada, odnosno za skoro 50 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Značajan udio u raspodjeli ovih sredstava imaju poljoprivrednici među kojima i proizvođači jagoda iz Čelića. Jagodarstvo je skup biznis i iziskuje znatna ulaganja. Svjesni toga, u želji da pomognemo, ove godine sufinansiramo proizvodnju i nabavku visokih tunela i plastenika upravo za ovu vrstu proizvodnje“, kazao je premijer Halilagić.

Dodao je da će resorno ministarstvo i Vlada nastaviti pružati podršku i u narednom periodu, a sve kako bi poljoprivrednici ovog kraja nastavili sa dobrim rezultatima rada.

Organizacija sajma jagodičastog voća je najbolji put u ostvarenju cilja daljnjeg  jačanja brenda Čelićka jagoda, moglo se čuti danas, navodi se u saopćenju Odjeljenja za informiranje TK.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here