Otvaraju se vreće s najmanje stotinu biračkih mjesta zbog grešaka biračkih odbora

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dobila je desetke zahtjeva općinskih i gradskih izbornih komisija za otvaranje vreća kako bi bili pravilno objedinjeni i utvrđeni rezultati izbora s pojedinih biračkih mjesta, piše Faktor.

Razlog tome je što birački odbori nisu izvršili sve svoje obaveze utvrđene Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima Centralne izborne komisije BiH.

Na današnjoj sjednici CIK-a odobreni su zahtjevi iz 21 izborne jedinice, a odnose se na otvaranje vreća u skoro stotinu biračkih mjesta. Najavljeno je da će CIK tokom dana nastaviti razmatrati ove zahtjeve koji, kako je rečeno, stalno pristižu i trenutno ih ima još oko 80 o kojima treba odlučiti.

Među razlozima za zahtjeve za otvaranje vreća su što broj glasačkih listića u kutijama nije jednak ukupnom broju svih glasačkih listića, što broj glasova kandidata ne smije biti veći od brpoja koje je ostvario politički subjekt, što je nepravilno zapakovan birački materijal…

– Postavlja se pitanje kakvu je vrstu eduakcije imala općinska izborna komisija prema biračkim odborima i kako su educirani pa se ovakve stvari dešavaju. Predlažem da se da nalog službi da se naporavi analiza – kazao je za Faktor, Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Na sjednici CIK-a je istaknuto i da je riječ o redovnim radnjama.

Zasad su odobreni zahtjevi za neka biračka mjesta u Doboju, Širokom Brijegu, Konjicu, Zenici, Foči, Odžaku, Orašku, Čeliću, Vukosavlju, Derventi, Domaljevac-Šamcu, Bužimu, Srebreniku, Rudom, Bosanskom Šamcu, Srebrenici, Ribniku, Oštroj Luci, Han Pijesku, Bosanskom Grahovu i Vitezu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *