Otkriveno spomen obilježje Jevrejima Tuzle poginulim tokom Drugog svjetskog rata (Foto)

Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na genocid u Srebrenic,i moraju se dostojanstveno obilježavati kako se nikad nikome ne bi ponovili, rekao je Finci

0
2424

Veliku pozornost privukla je današnja svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulim pripadnicima Jevrejske zajednice Tuzle početkom Drugog svjetskog rata.

U Klosterskoj ulici u Tuzli, na mjestu Sinagoge koju su razrušili pripadnici ustaškog režima Ante Pavelića, danas su Marina Rajner, predsjednica Jevrejske zajednice Tuzla i Zlatica Čorbić, kćerka Fride Laufer, otkrili spomen obilježje.

Svečanost je počela jevrejskom molitvom na hebrejskom i bosanskom jeziku. Predsjednik jevrejske zajednice BiH, Jakob Finci, govorio je o spomen obilježju kao dijelu kulture sjećanja. Tom je prilikom govorio o strahotama holokausta kojeg su Jevreji doživjeli tijekom Drugog svjetskog rata.
Sjećanje na žrtve holokausta, kao i na genocid u Srebrenic,i moraju se dostojanstveno obilježavati kako se nikad nikome ne bi ponovili, rekao je.
Pred spomen obilježjem govorili su i Nataša Perić, predsjednica Gradskog vijeća i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Prof. dr. Zijad Rifatbegović, vijećnik GV, glavni inicijator za izgradnju spomen obilježja i arhitekta Husejn Dropić, te arhitekta Mirza Čorbić, unuk Fride Laufer, te predsjednica Jevrejske zajednice Tuzle, Marina Rajner, najzaslužniji su za izgradnju spomen obilježja.

Također, treba istaknuti i donatore kao i vijećnike GV Tuzla, koji su dali jednoglasnu podršku da se dio sredstava za izgradnju spomen obilježja obezbijedi iz budžeta Grada.

Najzaslužniji pojedincima za izgradnju spomen obilježja uručene su zahvalnice među kojima i našem kolumnisti Ekremu Avdiću. (TL – Foto: Darko Zabuš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here