U velikom broju istraga: Otkrivene ilegalne fabrike oružja

U toj akciji, koju je vodila španska policija, pokrenuto je, navode iz Europola, 49 novih istraga, najviše u Velikoj Britaniji - 31, kao i u Kanadi, Njemačkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Holandiji

U Španiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj, uhapšeno je 10 ljudi, koji se sumnjiče za nelegalnu proizvodnju oružja. Istovremeno, demontirano je 10 ilegalnih radionica za oružje u Kanadi, Njemačkoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

I zaplijenjeno 70 komada nelegalnog vatrenog oružja, bajoneti, leptir noževi i više od 37.000 komada municije, baruta, bacača granata i prigušivača, saopćio je danas Europol.

U toj akciji, koju je vodila španska policija, pokrenuto je, navode iz Europola, 49 novih istraga, najviše u Velikoj Britaniji – 31, kao i u Kanadi, Njemačkoj, Irskoj, Španiji, Švedskoj i Holandiji.

-Početkom 2023. godine, španska civilna garda otvorila je istragu o proizvodnji ilegalnog vatrenog oružja. Tragovi su istražiteljima ukazali na pojedince širom Evrope i Sjeverne Amerike, koji su kupili posebne alate za proizvodnju ili modifikaciju vatrenog oružja. Neki od njih su imali ranije krivične dosijee, uključujući krivična djela u vezi sa vatrenim oružjem, saopćeno je iz Europola.

Istragom je, navode, otkriveno nekoliko nelegalnih radionica za proizvodnju vatrenog oružja.

-U nekim slučajevima, pojedinci su koristili teške industrijske mašine, kao što su strugovi i glodalice, za proizvodnju ilegalnog oružja. U drugim slučajevima, osumnjičeni su koristili 3D štampanje za proizvodnju nekih komponenti potrebnih za sklapanje vatrenog oružja, piše u saopćenju Europola.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *