Otkriven spomenik Mirzi Delibašiću Kinđetu, najboljem bh. sportisti

Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član KK Bosne

0
294
Kip Mirze Delibašića postavljen je na platou ispred Skenderije (Foto: Agencije)

Spomenik košarkašu Mirzi Delibašiću, najboljem bosanskohercegovačkom sportisti, otkriven je u Sarajevu na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija u čijem je kompleksu i dvorana s njegovim imenom.

Skulpturu karakterističnog Mirzinog skoka ispod koša otkrili su njegovi unuci, a ceremonijom je moderirao njegov sin Danko Delibašić.

Plato Skenderije bio je u tim trenucima mjesto spontanih emocija; to su nesumnjivo pokazali i oficijelni govornici i svi drugi prisutni građani, poštovaoci njegovog sportskog umijeća i ljudskih vrlina, što ga u sjećanju nose kao čovjeka tihe, nenametljive, a velike harizme, svojstvene velikanima što se nikad ne razmeću slavom iako ih ona sama pohodi.

Otkrivanje spomenika posvećenom njemu bio je jedan od događaja što svima koji prisustvuju izbliza, pa i novinarima čija je misija da uvijek o svemu izvještavaju ‘hladne glave’, ostaje u trajnom životnom sjećanju, bez sumnje kao jedan od najupečatjivijih, tačnije, najemotivnijih profesionalnih trenutaka.

Mirza Delibašić Kinđe rođen u Tuzli, 9. januara 1954., a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Uvršten je 2007. u Kuću slavnih FIBA-e.

Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član KK Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita.

Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa. Sa ekipom Bosne osvajao je prvenstvo i kup Jugoslavije, bio prvak Evrope u sezoni 1978/79. i viceprvak svijeta. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu SR Bosne i Hercegovine. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji.

Godine 1980 prešao je u redove Real Madrida gdje je igrao tri godine. Smatra se jednim od najboljih igrača Real Madrida i Evrope. (F, TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here