Otkazana sjednica Doma naroda PSBiH, nisu došli delegati iz klubova srpskog i hrvatskog naroda

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koju je za danas zakazao dopredsjedavajući Doma Bakir Izetbegović (SDA) nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Naime, na sjednici se nisu pojavila četiri delegata iz Kluba hrvatskog naroda i svih pet delegata iz Kluba srpskog naroda.

Izetbegović je konstatirao da sjednici prisustvuje svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, da je prisutan jedan delegat iz hrvatskog kluba (Zlatko Miletić) te da nije prisutan ni jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

– Prema tome, nemamo kvorum, nisu se stekli uslovi za održavanje sjednice i otkazujem sjednicu – naveo je on.

Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Predstavnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usaglasiti ih između dva doma.

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *