Otkazana ovogodišnja Una regata

0
712

Skoro pola stoljeća je duga tradicija Una regate – turističko-sportske i kulturne manifestacije koju svake godine posjećuju turisti iz svih dijelova svijeta. Međutim, zbog loše epidemiološke situacije, a sukladno preporukama Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, Una regata je otkazana.

Nestvarna ljepota, prirodni fenomeni i slapovi divlje snage su ono što čini rijeku Unu jedinstvenom i prepoznatljivom. Skoro pola stoljeća, Internacionalna turistička Una regata je jedna od najstarijih i najvažnijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini. Međutim, ovogodišnja, 48. Una regata neće biti održana zbog sveukupne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

-Jedan od upita je i održavanje 48 internacionalne turističke Una regate koja je planirana od 29. jula do 1. augusta 2020. godine. Prijedlog i zaključci kriznog štaba našeg ministarstva zdravstva je da se otkaže održavanje regate, zbog opasnosti od širenja Covida, kaže Nermina Ćemalović, ministar zdravstva USK.

Iako su u Nacionalnom parku Una imali želju da se regata i ove godine ipak održi, ali na drugačiji način, svjesni epidemiološke situacije, odlučili su poslušati preporuke nadležnih. Nadaju se da će iduće godine Una regata biti održana u punom kapacitetu.

-Kada su Olimpijske igre, prvenstva evropska i sva ostala svjetska takmičenja otkazana, onda ipak turizam treba da zagovaramo u okviru mogućeg, odnosno Nacionalni park pored održivog i eko turizma, u ovim vremenima zagovara siguran turizam, kaže Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka “Una”.

Bez obzira na sve, Unsko-sanski kanton nudi široku lepezu sadržaja svim onima koji žele svoj odmor provesti unutar granica Bosne i Hercegovine. Iako je Una regata otkazana – kraljica rijeka i dalje može ostati omiljena destinacija svim ljubiteljima vodenih sportova i adrenalina. Turistička zajednica i Nacionalni park nude rafting, vožnju lađom ili kajakom – uz poštivanje epidemioloških mjera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here