Oticanje stopala, mogući problemi sa zdravljem

Promjena izgleda stopala može da ukazuje na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Ne čekajte da se pojave značajniji simptomi, pa ukoliko primijetite neku od ovih promjena obavezno se javite ljekaru, piše espreso.rs.


Oticanje

Ono može biti uzrokovano dužim stajanjem, ali također može da ukazuje i na mnoga druga stanja. Iako se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, oticanje je najčešće na rukama i stopalima.

Evo koji su mogući uzroci ove pojave:

Bolesti srca – mnoge bolesti srca uzrokuju da se tečnost zadrži u nogama i potkoljenicama.

Problemi sa venama – kada je zdravlje vena ugroženo one počnu da pumpaju krv na nepravilan način uslijed čega se ona skuplja u nogama.

Problemi sa limfnim sistemom – limfni čvorovi pomažu u prenošenju tečnosti po tijelu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, noge i ruke otiču. Koža, također, može postati tvrđa i deblja nego inače.

Problemi sa jetrom – Kada jetra nije u stanju da stvori dovoljno proteina u krvi nastaje oticanje.

Problemi sa bubrezima – Bubrezi imaju ulogu prerađivanja vode, a kada oni ne rade pravilno višak vode se zadržava u tijelu, a naročito se taloži u nogama.

Smanjenje soli i uklanjanje viška tečnost uz pomoć lijekova mogu da budu rješenje, međutim ukoliko to ne pomogne, obratite se ljekaru.

Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Hladno vrijeme može da uzrokuje ovu pojavu, ali ukoliko se to dešava i kada su vam noge utopljene, a takvo stanje se zadrži dugo, može biti upozorenje na neke zdravstvene tegobe.

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove ‘sindrom plavih nožnih prstiju’, odnosno stanje kada su krvne vene blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Rajnodov sindrom. On utiče na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.

Odličan diuretik je odvar od lišća ili korijena peršuna.

1 supenu kašiku isitnjenog korijena ili listova peršuna preliti sa 400 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći. Zatim odvar procijediti. Dodati sok od jednog limuna i piti tri puta u toku dana po 100 ml. Napraviti pauzu 3 dana. Pijte ovaj odvar u ovom režimu dok otok u potpunosti ne nestane.

Kada su noge otečene, izuzetno je koristan i odvar lana.

U 1 litru vode dodajte 4 kafene kašičice sjemena lana i stavite na šporet. Neka kuha 10-15 minuta. Poslije skinite sa šporeta, poklopite i ostavite na toplo mjesto na sat vremena. Poslije možete procijediti, a i ne morate. Dodajte sok od jednog limuna i konzumirajte u toku dana uvijek vruće, svakih pola sata po pola čaše. Ovaj postupak radite 2 nedelje, poslije čega obično otečenost prolazi.

Da biste sprečili oticanje nogu, primjeniti slani rastvor na slijedeći način:

1 kg kuhinjske soli rastvorite u 10 litara hladne vode. Meki peškir pokvasite u ovom rastvoru, blago ocijedite i stavite na lumbalni dio leđa (krsta) na 20-ak minuta. Ovaj postupak se sprovodi u toku 10 dana, svako veče prije spavanja. Oticanja splašnjava zbog pojačanog mokrenja, koje počinje uskoro poslije ovakve procedure.
kuhinjska-sol

Možete koristiti slane obloge i na drugi način: umočiti komad tkanine u topao slani rastvor, iscijediti i umotati otečene noge. Pokriti noge toplim ćebetom i držati tako 20-ak minuta. Inače, pomoću slanog obloga možete za kratko vrijeme eliminisati glavobolju i normalizovati visoki krvni pritisak. Nemojte da vas zbune ovakve slane obloge. Unos soli u organizam izaziva otečenost, ali slane obloge djeluju upravo suprotno, kroz kožu, podstičući izbacivanje tečnosti iz organizma, dakle, djeluju kao diuretik.

Sprečavanju oticanja nogu pomoći će i ova jednostavna vježba:

Podići se na prste tako da su pete izdignute od poda 1 cm, a onda se naglo spustiti na pete, osjetivši laki udar, kakav se osjeća pri brzom hodu ili trčanju. Poslije tridesetak vježbi koje se izvode po jedna u sekundi, slijedi pauza 5-10 sekundi. Vježbe se mogu obavljati bilo gde, u kući ili prilikom šetnje, svejedno, nekoliko puta dnevno. Ova vježba poboljšava cirkulaciju krvi u nogama. Inače, ovo su prilično efikasne vežbe za čišćenje krvnih sudova, koje su pomogle hiljadama oboljelih i od varikoznih vena.

I zapamtite, ako imate proširene vene, izbjegavajte previše vruću vodu prilikom tuširanja. Vruća voda širi krvne sudove, što dovodi do stagnacije krvotoka, odnosno do otoka.

Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja i to u slučajevima:

Bolest jetre

Autoimune bolesti

Poremećaji krvi

Dijabetes tipa 2

Leukemija

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *