Osumnjičeni za genocid kod Zvornika pušteni na slobodu

Osumnjičeni su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane

osumnjicen za genocid kod zvornika pusteni na sloboda uz mjere zabrane
Sud Bosne i Hercegovine (Foto: Arhiva)

Šest od sedam osumnjičenih za genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, pušteni su na slobodu uz pojedine mjere zabrane, potvrđeno je iz Suda BiH za Vijesti.ba.

Kako su rekli iz Suda BiH, oni su donijeli rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH.

“Sud BiH je 16.12.2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH od 16.12.2023. godine za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću, Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću”, poručili su.

Istovremeno, osumnjičenima su izrečene sljedeće mjere zabrane:

1. mjera zabrane napuštanja boravišta, na način da se osumnjičenima zabranjuje napuštanje adrese stanovanja (tzv. kućni pritvor);

2. mjera zabrane putovanja;

3. mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Dodaju da mjere zabrane mogu trajati dok postoji potreba za to.

“Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti trajanja mjera zabrane vršit će se po isteku svaka dva mjeseca”, naglasili su.

Poručuju na kraju da su osumnjičeni posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *