Osuđeni direktor i zaposlenici zbog nezakonitog zapošljavanja supruge Nedžada Hamzića, kojeg je zbog toga SBB izbacio iz članstva

Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću prvostepenu presudu direktoru i zaposlenicima Saobraćajne škole u Tuzli, u slučaju nezakonitog zapošljavanja supruge Nedžada Hamzića, zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Direktor Saobraćajne škole Jasenko Smajić je osuđen na osam mjeseci zatvora/dvije godine uvjetno, a zaposlenici škole Omer Delalić i Adisa Mehić su osuđeni na šest mjeseci zatvora/dvije godine uvjetno.

Inače, javnosti je već poznato da je Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH još u martu ove godine iz članstva isključilo Nedžada Hamzića upravo zbog nepotizma, klijentelizma i nezakonitog zapošljavanja.

SBB je tada odluku donio na osnovu izvještaja Radne grupe SBB-a, koja je utvrdila činjenice, odnosno nepotizam i klijentelizam, koji se direktno odnose na Hamzića, koji je, koristeći stranačku i zastupničku poziciju, između ostalog, zapošljavao članove uže porodice i druge sebi podobne ljude.

Predsjedništvo SBB-a postupke Hamzića ocijenilo je neprihvatljivim i nedopuštenim, zbog čega je izbačen iz stranke i na taj je način poslalo vrlo snažnu političku poruku svim članovima i funkcionerima Saveza, ali i građanima i javnosti da SBB ni pod koju cijenu ne odustaje od svojih temeljnih stranačkih principa, a to je borba za društvo jednake šanse, bez klijentelizma i korupcije.

Presuda Općinskog suda u Tuzli, između ostalog, najbolje potvrđuje takvu potpuno ispravnu i dosljednu politiku SBB-a.

Nakon što je izbačen iz SBB-a Nedžad Hamzić je kandidat NES-a za Skupštinu Tuzlanskog kantona na izborima 2. oktobra. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *