Oštro upozorenje – objavljena karta na kojoj se BiH ”crveni”

Europska komisija na društvenim mrežama objavila je kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističu Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine

Crvenim su tačkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim tačkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njezino zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva ”crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dozvoliti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti, napisali su iz Europske komisije, prenosi N1.

Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njezino zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva ”crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *