Osobe s invaliditetom moraju biti uključene u rad institucija kulture

Petnaest muzejskih radnika iz Foče, Kaknja, Mostara, Visokog, Sarajeva, Tešnja, Travnika, Trebinja, Zenice i Tuzle sudjelovali su na dvodnevnom događaju posvećenom pristupačnosti i inkluziji u muzejima, u organizaciji Balkanske mreže muzeja (Balkan Museum Network – BMN).

Muzeji u svijetu sve više teže ka reprogramiranju i kreiranju sadržaja koji će biti prilagođeni svim osobama jednako. S ciljem osiguravanja pristupačnosti potrebno je omogućiti da osobe s invaliditetom budu uključene u sve oblasti života ravnopravno s drugima, posebno u oblasti obrazovanja, kulturnog, sportskog i javnog djelovanja.

Cilj događaja bila je razmjena vrijednih iskustava između muzealaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine u polju inkluzije i pristupačnosti, te usvajanje novih znanja koja će doprinijeti povećanju pristupačnosti institucijama kulture osobama sa invaliditetom.

Svoje inkluzivne muzejske aktivnosti predstavilo je sedam muzeja iz Bosne i Hercegovine. Vesna Isabegović, muzejska savjetnica, predstavila je projekat Muzeja istočne Bosne Tuzla: “Etnologija na vrhovima prstiju”, koji je namijenjen prvenstveno osobama s oštećenjem vida, ali i osobama s drugim vrstama invaliditeta.

Primjeri prezentovanih muzejskih praksi će biti objavljeni u publikaciji “Primjeri inkluzivnih obrazovnih praksi u muzejima Bosne i Hercegovine”, koju izdaje Udruženja “Balkanska mreža muzeja”. Publikacija će biti besplatno dostupna u elektronskom i štampanom izdanju.

Na događaju su sudjelovali: KSC Kakanj – Muzej Kaknja, Muzej istočne Bosne Tuzla, Zavičajni muzej Travnik, Muzej Hercegovine u Trebinju, Zavičajni muzej Visoko, Historijski muzej BiH, Muzej Stare Hercegovine Foča, Muzej Tešanj, Zemaljski Muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej djetinjstva u ratu, Muzej grada Zenice, Muzej Hercegovine u Mostaru.

Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) je nevladina organizacija koja kroz različite programe svog djelovanja jača kapacitete muzeja, kao i unapređuje znanja i vještina uposlenika u muzejima. BMN okuplja preko 70 institucija i 130 pojedinaca sa područja 15 zemalja, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Ovaj događaj je završna aktivnost projekta “Edukativne aktivnosti za djecu s invaliditetom u muzejima – majstorisanje za ljudska prava”, koji financijski podržava Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju za javnost Balkanske mreže muzeja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *