Osnivač logora Sušica Svetozar Andrić novi zastupnik u Skupštini Srbije

0
534

Srbija je dobila novi saziv Skupštine, a pored toga što u njoj neće biti skoro nijedan predstavnik opozicije, zastrašujuće je vidjeti i neka imena.

Jedno od njih je i ime Svetozara Andrića, kojem je mandat potvrđen.

Za one koji ne znaju, Andrić je tokom rata u BiH bio komandant Birčanske brigade i osnivač logora Sušica u kojem je ubijeno i zlostavljano više hiljada zatočenika.

Birčanska brigada je tokom maja i juna 1992. godine protjerala bošnjačko stanovništvo iz 20 vlaseničkih sela.

Svetozar Andrić je 14. jula 1995. godine imenovan za načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS, u vrijeme dok su još uvijek trajale masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka.


Svjedočio je kao svjedok odbrane u više predmeta pred Haškim tribunalom. Ocijenjen je kao nevjerodostojan svjedok čije je svjedočenje sračunato na umanjenje sopstvene krivice.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Ivana Žanić je povodom njegovog ulaska u Skupštinu Srbije podsjetila kako još od 2006. godine Fond apeluje na Tužilaštvo za ratne zločine da otvori istragu protiv Svetozara Andrića.

Fond je 2018. godine TRZ podnio i krivičnu prijavu protiv Andrića za zločine počinjene u Sušici, Vlasenici i Srebrenici, ali do danas nema odgovora.

Prije nego što mu je potvrđen mandat za narodnog poslanika, Andrić je bio višegodišnji zamjenik predsjednika opštine Novi Beograd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here