Oskrnavljene postaje puta križa u Drijenči

U nedjelju, 18. septembra 2022. godine, u popodnevnim satima nepoznati su vandali oštetili i oskrnavili šest od četrnaest postaja puta križa (radi se o četrnaest malih kapelica uz cestu od župne crkve do groblja) u Župi sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, općina Čelić.

Prema informacijama dobivenim od župnika fra Franje Martinovića te iz izvora u policiji, koja je napravila uviđaj, nepoznati su počinitelji uništili ili otuđili šest reljefnih postaja križnoga puta te uništili prateće nosače i stupove rasvjetnih tijela.

Župnik fra Franjo, vjernici župe Drijenča, kao i franjevci tuzlanskoga franjevačkog Samostana iznenađeni su i zateknuti ovakvim postupkom nepoznatih vandala i u čudu su da su postaje puta križa uz mjesnu prometnicu, postavljene prilično davno, uopće nekomu smetale ili da su predmet otuđenja zbog koristoljublja, jer naime nemaju neku materijalnu ili umjetničku vrijednost. Njihova sakralna funkcija je u molitvenom hodu vjernika, u molitvi Puta križa u Korizmi, kada se skupe vjernici i iz okolnih mjesta i katoličkih župa tuzlanskoga kraja.

Osuđujemo ovaj gnusni čin i pozivamo policijske i istražne organe u MUP-u Tuzlanskoga kantona, kao i druge nadležne službe da istraže i otkriju počinitelje ovoga kaznenoga djela, a vjernike, građane, političke stranke i sve ljude dobre volje da ovaj vandalski i izolirani slučaj skrnavljenja sakralnih objekata ne zlouporabljuju u predizborne i političke svrhe i time unesu dodatni nemir u malobrojnu katoličku zajednicu u župi Sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, župi i mjestu gdje ovakvih slučajeva ranije nikada nije bilo. (tl)

Podijeli

One comment

  1. Ako se jedan cijeli narod označi kao zločinački (UZP), ako dobije atribuciju aparthejda od svojih komšija, ako se jedan narod mjeri vagonima, ako mu se uskrati pravo da bira svoje predstavnike u vlasti, ako mu leđa iz osobnog kukavičluka okrene i visoki predstavnik, onda je taj narod uz pomoć međunarodne zajednice žigosan i na njegova umorna leđa postavljena mu je meta za sve vrste poniženja i maltretiranja. Nažalost u tome surađuje i susjedna Hrvatska kojoj je važnija njezina aktivnost sa zapadnjačkim amoralnim i nastranim zemljama u organizaciji LBGT parade u Beogradu nego Hrvati u Bosni. Žalosno je da poslije gotovo tri decenije politički dio Hrvata ne može shvatiti da su Hrvati Bosne prodani u Dejtonu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *