OSCE: Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno Ustavu BiH

Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalna sekretarka OSCE-a Helga Schmid dali su izjavu nakon usvajanja Nacrta zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a u prvom čitanju u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

– Jednostrano povlačenje iz državnih institucija protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i podriva sveukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je osnovni zaštitnik vladavine prava u BiH. Uspostavljanje strukture paralelne sa VSTV-om BiH potkopalo bi sva dosadašnja postignuća u reformi vladavine prava u BiH i ugrozilo bi daljnji napredak u ovoj oblasti – navodi se u izjavi, te se dalje dodaje:

– OSCE ponovo potvrđuje svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovim vrijednostima. Povlačenje iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine bilo bi suprotno slovu i duhu Sporazuma, ugrozilo bi nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a istovremeno bi proširilo prostor za nekažnjivost za počinjenje krivičnih djela. Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče nacrt Zakona o VSTV-u Republike Srpske i sve čelnike u BiH da zajedno rade na stvaranju uslova za konstruktivni politički dijalog kako bi se postigao konsenzus za dobrobit svih građana BiH. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *