Osam namirnica koje su nevjerojatno zdrave kada se jedu sirove

Pojedine namirnice gube svoju hranjivost nakon termičke obrade te ih je boje jesti sirove.

Dok je pojedine namirnice nemoguće je jesti sirove, postoje one koje su izuzetno zdrave kada se jedu sirove.

Krastavci

Krastavce je bolje jesti svježe kao dio salata, niskokalorična užina ili dodatak humusu. Zahvaljujući fitonutrijentima krastavac ima jedinstvena antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.

Krastavac uključuje tri skupine fitonutrijenata: flavonoide (apigenin, luteolin, kvercetin, kempferol), lignane (pinorezinol, laricirezinol, sekoizolaricirezinol), triterpene (kukurbitacin A, B, C i D). Fitonutrijenti iz krastavca ključni su za antioksidativna i protuupalna svojstva ove izvanredne namirnice.

Oni pospješuju vaše zdravlje u kombinaciji s tradicionalnim antioksidansima poput vitamina C, beta-karotena ili mangana, koji su također prisutni u krastavcu.

Danas znamo da krastavac sadrži laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol – biljne polifenole poznate kao lignani.

Ta su tri lignana predmet istraživanja u sklopu liječenja kardiovaskularnih bolesti i nekih tipova raka, poput raka dojke, maternice, jajnika i prostate.

Cvekla

Cvekla je hranjiva i obiluje folatom, važnim za razvoj mozga. Cvekla u ishrani ljudi pored energetske vrijednosti ima i biološku zbog sadržaja vitamina, makro i mikroelemenata. Njezino bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom, ali i čestom prehrambenom namirnicom.

Također, sadrži i male količine kobalta koji je sastavni dio vitamina B12. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece. Često nazivana biljkom “vitalnosti”, bogata je folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Prema obliku može biti okrugla i cilindrična.

Mrkva

U usporedbi s kuhanom mrkvom, sirova je puno hranjivija. Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljikohidrata 1,7 grama vlakana 0,9 proteina kalcij i kalij, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A.

Špinat

Špinat je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuhanjem gubi okus i aminokiseline.

Paradajz

Konzumiranje sirovog paradajza može odgoditi mnoge bolesti, od dijabetesa do bubrežnih kamenaca. Bogata je raznovrsnim nutrijentima i može se pripremiti na mnogo načina.

Zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane. Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu.

Luk

U sirovom luku nalaze se hemikalije koje mogu prevenirati rak pluća i prostate.

Brokula

Brokula se ubraja među najzdravije povrće, naručito ako se jede sirova. Brokula ima visok udio vlakana, vitamina, C, vitamina K, željeza i kalija, a i sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća.

Bijeli luk

Za bijeli luk važi da je najbolji prirodni lijek protiv virusa i prehlada, a njegovi ljekoviti sastojci poznati su od davnina. Preporuke da ga svakodnevno koristite naročito su aktualne u zimskom periodu kada sa svih strana vrebaju virusi. Najhranjiviji je ukoliko se konzumira sirov. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *