OŠ “Sjenjak” u Tuzli obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu

0
123
svjetski dan svjesnost autizam obiljezavanje os sjenjak tuzla
Detalj obilježavanja Dana svjesnosti o autizmu u OŠ Sjenjak

Autizam je stanje koje ne možemo izliječiti ali možemo razumjeti. Osobe sa autizmom iako ne mogu reći šta misle i osjećaju, mogu pokazati na nama shvatljiv način.

Glavna skupština UN-a proglasila je 02. april kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kako bi se skrenula pažnja javnosti širom svijeta na ovaj problem koji je sveprisutnija pojava u društvu, a kod pojedinaca se najčešće razvija u prve tri godine života.

Glavna aktivnost koja se realizuje taj dan jeste puštanje plavih balona kako bi se istakla nedovoljna informisanost javnosti o stanju osoba sa autizmom.

U svim gradovima, raznim manifestacijama se želi skrenuti pažnja na važnost razumijevanja osoba sa autizmom, njihovog života, i svega onoga sa čime se kroz život susreću.

Prigodnim programom i monodramom pod nazivom “Kako razumjeti mene sa autizmom” Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je i u osnovnoj školi “Sjenjak” u Tuzli. Izvedbom monodrame zapravo se predstavio život dječaka sa autizmom, i svega onoga sa čime se susretao, ali i borba njegovih roditelja.

“Jedan život dječaka sa autizmom od njegovog samog početka razvoja, usvajanja njegovih vještina i njegov način proživljavanje u školi, na koji način pristupiti njemu, ujedno zahvalnost majci koja je gradila svaku ciglu života njegovog. Autizam sam po sebi je neshvatljiv pošto autisti nemaju verbalnu komunikaciju i teško mogu prikazati sebe u društvu”, rekao je Jasmin Salkić, dipl.defektolog. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here