Oružane snage BiH: Fahir Žilić general u Tuzli

Novi komandnat 5. pješadijske brigade OS BiH Fahir Žilić u ratu je sa 22 godine komandovao bataljonom na olovskom bojištu, dva puta je ranjen i dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan”
Đuro Kozar, kolumnista, portal

Piše: Đuro Kozar, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva

Na temelju odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, vrhovne komande Oružanih snaga BiH, za novog komandanta 5. pješadijske brigade sa sjedištem u Tuzli imenovan je brigadni general Fahir (Reufa) Žilić. Premda Žilića ima dosta u Tuzli, Fahir je rođen 1972. u Carevoj Ćupriji, u općini Olovo.

Fahir Žilić Facko, komandant 5. pjesadijske brigade
(General Fahir Žilić Facko, komandanta 5. pješadijske brigade OS BiH – Foto: Arhiva)

Peta pješadijska brigada prvi put je postrojena u kasarni Dubrave 12. jula 2007. godine, a general Žilić je peti komandant ove formacije nakon Mirsada Gutića, Senada Mašovića, Kenana Dautovića i Emira Klike. General Mašović je donedavno bio načelnik Zajedničkog štaba OS BIH, a nakon odlaska iz vojske biće ambasador BiH u Libiji.

Kad je u Olovu pristupio ešalonu odbrane BiH Fahir Žilić je imao 20 godina, a sa 22. je već kao iskusan borac bio komandant bataljona u 1. olovskoj brigadi. U ratu je dva puta ranjen, a nakon oporavka vraćao se među saborce. Za veliku požrtvovanost, hrabrost i rezultate na bojištu dobio je priznanje “Zlatni ljiljan”.

Kad se rat završio Fahir je u činu kapetana ostao u Vojsci Federacije, a poslije je vojnu karijeru nastavio u Oružanim snagama BiH. Visoko vojno obrazovanje stekao je u inostranim vojnim akademijama. U brigadu u Tuzli dolazi s dužnosti načelnika Odjeljenja za civilno-vojnu saradnju Zajedničkog štaba OS BiH,

 Peta je jedna od tri pješadijske brigade koje su, zajedno sa Brigadom za taktičku podršku i Brigadom ratnog vazduhoplovstva potčinjene Operativnoj komandi OS BiH na čijem je čelu general Mirzet Lubenović. Ove brigade čine kičmu Oružanih snaga BiH i iz njihovih redova formirana je Bataljonska grupa lake pješadije od 850 vojnika koja je dobila najviše ocjene eksperata iz NATO-a.

U sastavu 5. brigade su tri pješadijska bataljona locirana u Tuzli, Kiseljaku kod Sarajeva i Bijeljini, artiljerijski bataljon u Žepču, a u tuzlanskoj kasarni su i Izviđačka četa, vod veze i vod vojne policije. Zona odgovornosti ove brigade je, dakle, na području sjeverne i srednje Bosne, kao i Semberije do granice sa Republikom Srbijom. 

Komanda i jedinice 5. brigade u skladu sa zakonskim aktima i svojom misijom su usmjerene na realizaciji planirane obuke, te praktičnoj primjeni njenih rezultata u prvom redu onih koji se odnose na operacije podrške miru i pomoći civilnim strukturama. U oba navedena segmenta, kao i drugim zadaćama, brigada je iskazala potpunu spremnost i osposobljenost za izvršenje zadaća misije.

Pripadnici Oružanih snaga BiH trenutno su angažirani u dvije operacije podrške miru i to UN-ovoj u Demokratskoj Republici Kongo i u Misiji obuke Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici. Pripadnici 5. brigade major Mirsad Dedić, zastavnik I klase Oliver Skočibušić i stariji vodnik I klase Slobodan Kecman, ovih dana su se vratili iz Afrike. Oni su zbog zalaganja i uspješnog rada u misiji proglašeni najboljim kontingentom u Centralnoafričkoj Republici. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *