Oružane snage BiH dezinficirale objekte i javne površine u Maglaju

U borbi protiv širenja novog soja koronavirusa, postrojba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) za atomsko-biološko-kemijsku odbranu (ABKO) danas je obavila dezinfekciju prostora u Maglaju.

Pripadnici Satnije ABKO i Deminerske bojne OSBiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj.

U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička postrojba privremenog sastava Brigade taktičke potpore (brTP), koju čine specijalistički timovi Satnije ABKO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerske bojne.

Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OSBiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene.

Prije polaska na zadatak, u koordinaciji s nositeljima logističke potpore, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus.

Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OSBiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Upotreba ovih sredstava na terenu ovisi o zahtjevu tražitelja usluga.

Angažiranjem resursa Satnije ABKO i Deminerske bojne Brigade taktičke potpore na pomoći civilnim strukturama, OSBiH pokazuju opredjeljenost da u svakom trenutku pruži pomoć građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.(f,tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *