Orban: Vojvodina u sastavu “velike Mađarske”!

1
109

Mađarski premijer Viktor Orban je na svom službenom Fejsbuk profilu objavio fotografiju globusa na kojem su iscrtane nekadašnje granice Mađarske koja obuhvataju i velike delove teritorija Hrvatske, Srbije i Rumunije.

Fotografiju je objavio uz napomenu ‘Ispit iz istorije’, što je aluzija na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana, a Orban se na završne ispite osvrnuo i u nekoliko prethodnih objava na društvenoj mreži.

Iako je evidentno reč o istorijskoj karti, a u Orbanovoj objavi nema direktne reference prema susednim državama, iz komentara obožavatelja mađarskog premijera uz Fejsbuk status stiče se utisak da su oni sve shvatili kao nostalgiju za nekadašnjim vremenima u kojima je mađarska teritorija obuhvatala i značajne delove današnjih nezavisnih država.

Tako mnogi hvale premijera i spominju ‘veliku Mađarsku’, a neki se i direktno osvrću na rumunskog predsednika Klausa Iohanisa, koji je ovih dana otvoreno optužio mađarskog lidera za teritorijalne pretenzije prema rumunskoj regiji Székelyföld.

“Ovo je pravi odgovor Iohanisu”, kaže jedan od komentatora.

Ovo nije prvi put da mađarski premijer koristi geografiju dvojakih konotacija koja u susednim državama nailazi na negativne reakcije. Tako je u decembru prošle godine takođe na svom Fejsbuku objavio škakljivu fotografiju sa sastanka predsedništva svoje stranke – na njoj je u prvom planu bila golema karta ‘velike Mađarske’ koja obuhvata dobar deo teritorija Hrvatske i Slovenije.

Slična se situacija dogodila i sredinom 2019. kada je kartu na Tviteru objavila kancelarija koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera. Tu je bila dodana i žalopojka ‘da je izgubljeno dve trećine teritorija’.

Sada je na meti i Vojvodina, ali jasno je i zašto mediji koje kontroliše srpska vlast, žele da zažmure na ovaj gaf Mađara. Ipak je on “Vučićev prijatelj…”. Vučić se je na početku pandemije koronavirusa otišao u nenajavljenu posetu mađarskom premijeru. Predsednik Srbije je taj sastanak okarakterisao kao “prijateljski”, a na njemu su razgovarali bilateralnim odnosima, za koje, kako je predsednik Srbije rekao, “već su dostigli nivo najboljih u istoriji dve zemlje”.

– Želimo te odnose da dalje gradimo. Imaću bilateralni sastanak sa Orbanom kojeg smatram iskrenim prijateljem Srbije, sa kojim ću razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosova – rekao je Vučić.

Isto tako, Orban je u oktobru prošle godine došao u iznenadnu posebu Beogradu, koja je po svemu sudeći bila “privatna”.(direktno.rs,tl)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here