Optužnice protiv četiri sarajevska policajca

Optužnica je potvrđena protiv Samira Durme, Ramiza Špiodića, Armina Alića i Seada Dramalije zbog krivičnih djela primanje dara

0
209
policija rs hapsenje pripadnik os bih pronadjena marihuana foca
U akciji policije RS-a uhapšene su dvije osobe (Foto: Ilustracija)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnice Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv još četiri policijska službenika Jedinice za saobraćaj MUP-a Kantona Sarajevo.

Oni su uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva “Dar 1”.

Optužnica je potvrđena protiv Samira Durme, Ramiza Špiodića, Armina Alića i Seada Dramalije zbog krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Terete se da su od juna do polovine augusta 2020. godine prilkom saobraćajnih kontrola od vozača koji su počinili saobraćajni prekršaj zahtijevali ili primili, između ostalog, novac kako ih ne bi uopće sankcionirali ili bi im izdali prekršajni nalog s blažim kaznama bez zabrane upravljanja motornim vozilom i kaznenim bodovima.

Podsjetimo, Općinski sud u Sarajevu ranije je produžio pritvor za 18 policajaca uhapšenih u akciji Dar1. Osumnjičeni su za koruptivna krivična djela.

Podsjetimo, u avgustu je uhapšeno 18 pripadnika Jedinice za saobraćaj MUP-a KS, a za njih 17 određen je pritvor.

Tužilaštvo KS zatražilo je prije produženje pritvora za još tri mjeseca za 16 policijskih službenika, uhapšenih u avgustu.

Za sedamnaestog policajca predloženo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane, koje podrazumijevaju zabranu obavljanja dužnosti policijskog službenika i zabrana sastajanja za određenim osobama.

Iz Tužilaštva KS su danas saopćili da je privor i produžen, onako kako su tražili.

“Proširena je istraga u odnosu na sve osumnjičene. Sumnjiče se da su počinili oko 250 koruptivnih krivično pravnih radnji”, istakli su iz Tužilaštva KS.

Napomenimo da su saobraćajni policajci uhapšeni pod sumnjom da su počinili krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here