Optužnica za krijumčarenje oružja i vojne opreme protiv Hrvatovića i Salihovića iz Tuzle

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Alena Hrvatovića (40) i Admira Salihovića (40) iz Tuzle, državljana BiH.

Pomenuta lica se terete da su u vremenskom periodu od početka 2019. godine do 18. februara te godine – optuženi Alen Hrvatović, kao organizator i rukovodilac grupe za neovlašteni promet oružjem, a drugooptuženi te druge njima poznate osobe, kao pripadnici organizovane grupe, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodno krijumčarenje veće količine ručnih bombi, automatskih pušaka, pištolja, te drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Njemačkoj i Holandiji.

U optužnici se navodi da su oružje, municija i vojna oprema otkriveni i zaplijenjeni u Drezdenu, na području Njemačke, a pretresom motornog vozila marke “Mercedes”, bh. registarskih oznaka, pronađeno je 95 ručnih bombi i maketa ručne bombe, 4 poluautomatske puške, 8 pištolja, kao i značajna količina municije raznih kalibara i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima vojne upotrebe iz člana 193. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama Njemačke. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *