Optužnica protiv Gadže, Laličića i Hebiba koji se terete za ratni zločin

Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja nad žrtvama civilima srpske nacionalnosti sa područja naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija

0
224
tuzilastvo bih podignuta optuznica mile stojanovic ratni zlocin logor rajlovac
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine – Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Senada Gadže (1964.), Zaima Laličića (1959.) i Sulje Hebiba (1968.), koji se terete za krivično djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu stražara pripadnika 1. korupsa Armije RBiH, u objektima za zatočenje na području Hrasnice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja nad žrtvama civilima srpske nacionalnosti sa područja naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija.

Spomenuti zločini rezultirali su smrću šest žrtava, čija smrt je nastupila kao posljedica teških premlaćivanja i zlostavljanja, kao i nanesenim trajnim tjelesnim i duševnim povredama većeg broja žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i prilaganjem više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here