Optužnica protiv dva lica za ratne zločine u okolini Prijedora

Optužnica je podignuta protiv Bajić Daneta, rođenog 1936. godine u Bihaću, državljanina BiH i Srbije, te protiv Knežević Mijodraga, rođenog 1955. godine u Beogradu, državljanina Srbije

0
294
tuzilastvo bih ulozena zalba prvostepena presuda zlocin strpci
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiva)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv dva lica koja se terete za krivično djelo – zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je podignuta protiv Bajić Daneta, rođenog 1936. godine u Bihaću, državljanina BiH i Srbije, te protiv Knežević Mijodraga, rođenog 1955. godine u Beogradu, državljanina Srbije.

Optuženi se terete, da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline, optuženi Bajić kao komandir Stanice policije Ljubija i član Kriznog štaba, a optuženi Knežević kao naoružani pripadnik vojne, policijske ili paravojne formacije, učestvovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području mjesta Miska Glava kod Ljubije, koji su mučeni i zlostavljani nakon čega je više od 100 žrtava strijeljano, ubijeno i ukopano u masovne grobnice Redak I i Redak II.

Optuženi Bajić se tereti da je kao komandir Stanice milicije i član Kriznog štaba Ljubija, učestvovao u planiranju, organizaciji i naređivao te podsticao i pomagao progon, nezakonita lišenja slobode, zatvaranja, mučenja i ubijanja tih civila stavljajući na raspolaganje policijske resurse i nije ništa poduzeo da u okviru svojih ovlaštenja i odgovornosti pokrene postupke procesuiranja i utvrđivanja odgovornosti izvršilaca tih djela.

Optuženi Knežević, tereti se da je lično sudjelovao u zarobljavanju, mučenju i zlostavljanju žrtava, njihovom dovođenju na lokaciju gdje su ubijeni, kao i učestvovao u strijeljanjima zarobljenika.

S obzirom da se nalaze na području Srbije, optuženi su ispitani u postupku putem Međunarodne pravne pomoći sa Srbijom, a u narednom periodu biće intenzivirane aktivnosti međunarodne saradnje, radi njihovog procesuiranja pred pravosudnim institucijama BiH ili Srbije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here